Градският прокурор: Цветанов не може да влезе в ареста

Преди ваканцията ще има становище от разследването срещу Мирослав Найденов

Градският прокурор: Цветанов не може да влезе в ареста | StandartNews.com

София. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не може да получи мярка за неотклонение задържане под стража, защото за целта трябва да бъде направено искане от главния прокурор до Народното събрание и то да даде разрешение. Това обясни и.д. градският прокурор на София Евгени Диков пред бТВ. По думите му преди ваканцията ще има становище по делото срещу Мирослав Найденов. Всеки ден в прокуратурата пък пристигали сигнали за нарушения в министерствата.

Вариантите за мярката на Цветан Цветанов е или подписка, или гаранция, коментира Диков но отказа да спекулира за възможен размер на гаранцията, която се определя от съда съобразно престъплението и имотното състояние. „Трудно ми е да кажа каква ще е мярката срещу него. Може да е 50 000, може и да е 100 000 лева", обясни той.

За да бъде променено обвинението от престъпно бездействие в по-тежко, също трябва да се прави ново искане за сваляне на имунитета, обясни още Диков по повод твърденията на служители на СДОТО, че Цветанов устно е разпореждал използване на СРС-та.

Прокурорите по досъдебното производство срещу Мирослав Найденов работят само по него и не се занимават с други случаи, съобщи още Диков. По думите му преди съдебната ваканция прокуратурата трябва да е готова със становището и евентуално случаят да влезе в съда. Диков обясни още, че статутът на защитен свидетел не дава имунитет на министъра по неговото дело, дори ако е важен свидетел по други. „Българското право не дава някакъв имунитет на защитения свидетел. По американското право това е възможно, но при нас не", каза той.

По случая с предшественика си Николай Кокинов прокурорът обясни, че срещу него в районната прокуратура ще бъде започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител за незаконно подслушване. Самият Кокинов си е взел отпуск докато тече разследването.

„Той дойде при мен с една молба за отпуск, годишния платен отпуск, докато тече разследването. Дойде в началото на миналата седмица. Говорихме си за тези сигнали, които заливат прокуратурата след изборите", обясни Евгени Диков.

Част от сигналите били по-общи, но други съдържали и конкретика, например за нарушения по Закона за обществените поръчки в министерствата. Срещу бивши министри няма сигнали, но не се знае докъде ще доведат разследванията, каза градският прокурор.

Той не възнамерява да се кандидатира за постоянно на поста, тъй като административната дейност не го привлича много и ще се върне във Върховната касационна прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай