Градът на птиците гони по слава Варненския некропол

Градът на птиците гони по слава Варненския некропол  | StandartNews.com

Вече няма съмнение - колкото и сензационно да изглежда, по нашите земи е имало древна развита цивилизация, която е познавала металургията. Доскоро се смяташе, че най-древното обработено злато е намерено във Варненския некропол. Последните архeологически открития край пазарджишкото село Юнаци обаче потвърдиха народната мъдрост, че малкото камъче обръща колата. В случая колата на археологията.

Едно златно мънисто промени радикално знанията ни за развитието на цивилизацията по нашите земи. А като екзотичен привкус на тази сензация то бе открито от... китайка! Доброволка, участваща в разкопките на праисторическата могила. Според археолозите, доц. Явор Бояджиев и неговия син Камен Бояджиев от НАИМ на БАН, съръководители на експедицията, това безспорно е най-старото обработено злато в Европа.

Те го датират към около 4600-4500 г. преди новата ера, което го прави с около 300 години по-старо от златото, разкрито във варненския некропол. То беше прието от учените за най-старото.

Безспорно доказано е, че варненското злато е изработено през късния халколит, докато това от Юнаците е от средния халколит, обяснява Камен Бояджиев. Златното украшение наистина е миниатюрно. Размерът на мънистото е едва 4 мм, а теглото му е 15 сантиграма. Но в археологията размерът няма значение.

Бижуто е открито е в праисторическа къща от преди 7000 г., което окончателно потвърждава тезата на учените отпреди години, че край Пазарджик се е намирал най-древният град в Европа, наречен от тях Градът на птиците. Наречен е така, защото досега при разкопките са

открити общо над 130 фигурки на птици

които са част от религиозния култ, изповядван от жителите на селището.
То е заемало площ от около 100 дка, и е имало определено градска структура - акропол, занаятчийски квартал, жилища. През годините е открита и крепостна стена с дебелина 5 м, както и заобикалящ я ров, което говори за познанията и възможностите на жителите му в областта на фортификацията.

Намерена е и портата на праисторическата крепост, която се крие под могилата. Селището е датирано в каменно-медната епоха и е на поне на 6 200 г. Това подлага на ревизия досегашните постановки на учените, че първите селища в Европа са се появили през бронзовата епоха. Предполага се,че вероятно праисторическият град е било много по-голям и се е простирал извън границите на могилата, а укрепената част е приемала всички жители при нападения.
Първото описание на могилата в Юнаците правят братята Шкорпил през 1898 г. в книгата си
"Първобитните люде в България".

Самата могила е с формата на пресечен конус с диаметър 110 м в основата си и височина 12 м. Археолозите смятат, че тя се е образувала от разрушени селища, като всяко следващо е изграждано върху руините на предишното, обяснява Камен Бояджиев.

Първите разкопки на могилата датират от 1939 г. Още тогава ръководителят на експедицията Васил Миков заявява, че откритите находки са уникални не само за България, но и за Югоизточна Европа. Но тогава все още не е било ясно, че става дума за изключително древни селища, чието население е било на високо ниво като организация и начин на живот.
Хората са се занимавали с животновъдство и земеделие и дори са

консервирали месо в нещо като древни хладилници

- ями, вкопани на 1 м в земята и измазвани с водоустойчива глина. Така се поддържала определена температура и месото можело да се съхранява по-дълго време. В подобен хладилник археолозите са открили останки от животни. В същото време занаятите са били на много високо технологично ниво.

Откритите керамични съдове говорят за голямото майсторство на древните грънчари. Те са умеели да правят сложни декоративни композиции, релефна украса. Оцветявали са ги с графит, червена и бяла боя. Директорът на музея в Пазарджик Борис Хаджийски обяснява, че към могилата и сега има туристически интерес.

При разкопки са открити и голямо количество медни предмети, сечива от камък, кремък, кост и рог. Керамични съдове, които са били използвани в земеделието, дърводобива и дървопреработката, обработката на кожа и текстил. Намерената многобройна култова пластика говори за почитаните божества и религиозни вярвания. Освен фигурките на птици са открити статуетки на бременни жени, които
учените

свързват с култа към Богинята майка

символ на плодородието и продължаването на рода. Археологът Камен Бояджиев подчертава, че това са артефакти, които говорят за много развита култура. Безспорно Градът на птиците е бил с развита търговия и търговска мрежа, което от своя страна е дало тласък за високото майсторство на занаятчите. В същото време близостта на селището до река Тополница, от която от древността се е добивало злато, показва че районът е предоставял възможността за ранната му експлоатация и обработка.

Откритото миниатюрно златно мънисто същевременно говори, че древните са владеели технология за фина обработка на благородния метал. Археолозите са оптимисти, че бъдещите разкопки на селищната могила край Юнаците ще донесат още много открития и научни сензации, още повече че е разкрита малка част от нея. Всичко обаче отново опира до пари.

Тази година разкопките продължиха 50 дни

За толкова са стигнали парите, при положение че археологическото лято е не по-малко от 3 месеца. За работата по могилата 8000 лв. е отпуснало Министерството на културата. Фондация "Българско наследство" е осигурила доброволци от различни страни на света, които обаче си плащат, за да участват в експедицията и организираното полево училище.

Китайката, намерила златното мънисто, е една от тези доброволци. Ритуални фигури, открити на могилата С частно дарение се е включил и американски гражданин. Недвусмислено е мнението на учените, че Градът на птиците крие огромен туристически потенциал Директорът на историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски обясни, че това е напълно възможно след съответната консервация и социализация.

Но и сега към могилата има голям интерес от страната и чужбина, независимо че в пазарджишкия музей има постоянна експозиция от находки, открити в Града на птиците. Стана ясно, че музеят е кандидатствал пред посолството на САЩ с проект за финансиране на консервацията на крепостната стена, открита на могилата, в рамките на $50 000. Чака се отговор от съответните американски институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай