Готвачи натръшкали децата

Затягат здравните прегледи на работниците в кухните

Готвачи натръшкали децата | StandartNews.com

Банско/Враца. Стафилококова инфекция е натръшкала хлапетата в хотела в Банско, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Вече са готови първите проби, взети от персонала. Оказало се, че няколко от работниците са били заразени. Това налагало да се вземат още по-сериозни мерки за хората, които работят в такива заведения, особено с деца. Вече са готови промени в законодателната уредба, според които те ще бъдат подлагани на прегледи не както досега - веднъж годишно, а на 6 месеца. Съвсем скоро тази наредба ще влезе в сила, съобщи Атанасова.

След изявлението на Десислава Атанасова отпадна широко тиражираната версия, че питейната вода в Банско е причина за масовото натравяне на туристи.

В рамките на 12 часа в разложката болница бяха приети две заразени групи с едни и същи симптоми. След като вчера бяха изписани софийските ученици, леглата им заеха пет македонски туристки със същите симптоми като на децата. Те са на възраст от 25 до 60 години и са приети с болки в корема и повръщане. Те обаче са страдали от вирусно заболяване. Само една от тях бе приета за 2-3 часа в разложката болница, докато и прелеят две банки глюкоза.

36-те ученици и 3 учителки бяха изписани няколко часа по-рано в добро състояние. В събота сутринта те бяха настанени в лечебното заведение, след като пострадаха от наравяне в четиризвезден хотел в Банско.

Все още не са готови резултатите от пробите на храните, които взеха здравните инспектори. Те ще бъдат ясни във вторник.

„Поне два акта ще бъдат съставени за допуснати нарушения на собствениците на хотела. Единият е за пропуски в хигиената. Другият е, че не са ни уведомили, че започват отново работа след прекъсването през лятото”, уточни д-р Михаил Бащавелов от РЗИ. Всяка една от санкциите е от 500 до 3 000 лева.

От управата на хотела обаче са категорични, че натравянето не е хранително и изразиха съмнение, че е от питейна вода.

Затова кметът на Банско Георги Икономов заяви, че и водата ще се провери. Според хората в града през последните дни тя наистина не била с добро качество.

"Свиквам още днес  в понеделник спешна среща с ръководството на водното дружество”, заяви Икономов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай