Готов е проекта за хранилище за радиоактивни отпадъци

Готов е проекта за хранилище за радиоактивни отпадъци | StandartNews.com

София. Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) получи техническия проект за изграждане на бъдещото Национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци (НХ РАО). Проектът е изготвен от международен консултант – джойнт венчър, воден от “Westinghouse Electric Spain” в партньорство с “DBE Technology”, Германия и “ENRESA”, Испания, който бе избран след конкурс по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие.

В работата са включени и български подизпълнители – „КК – проект” и „ЕQЕ – България”.Експертите в ДП РАО незабавно пристъпиха към преглед на проекта, като през април е определено провеждане на Експертен технически съвет, на който ще бъдат представени техните становища. Копие от документацията е предоставена и на международния консултант по проектите, финансирани от Фонд „Козлодуй”, който също има ангажимент за подпомагане на дейностите по НХ РАО.

За анализ на проекта са привлечени и независими висококвалифицирани български експерти и учени по различните аспекти . Всеки един от тях ще предложи експертиза в своята област на специализация. Така ДП РАО ще гарантира най-добрия и безопасен вариант за строителство на депото, което е със статут на национален обект. След като становищата на експертите бъдат оповестени се очаква проектантът в кратки срокове да извърши необходимите корекции и да предложи финална редакция.

На следващия етап българското законодателство изисква окончателният вариант да бъде предоставен на редица компетентни органи за съгласуване. Едва след това ДП РАО може да направи постъпки за одобрение на инвестиционния проект и разрешение за строителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай