Готини в студа

Готини в студа | StandartNews.com

Чай с мед и контрастен душ ще ви заредят за целия ден

Синоптиците обещават студът да си тръгне във вторник, но напоследък горките хора не са от най-точните в прогнозите си. Всъщност е излишно да им се сърдим - все пак не са от щаба на Господ и няма как да са наясно какво следва на небето или на земята. Така че е най-добре да се посветим на себе си при програма "екстремална ситуация". В случая - при минусови температури. Напоследък гадничка сексистка фраза се носи уж като шегичка в пространството: "Много е студено. Не е за мъже". Всъщност има още толкова стотици неща, които не са за представителите на така наречения силен пол, но това е друга тема. Така че, дами, дайте да видим как да удържим на поредния щурм срещу крехката ни физика и мощната ни душа. Първо и най-важно: не се подавайте на депресията - и това ще мине. Докато се обърнем, както казваха бабите ни, ще стане април. Без резки промени в настроението. Заредете се със светлина - тя уравновесява производството на мелатонин - онова противно нещо, което предизвиква умора и отегчение от живота. Ето примерен режим за красота, спокойствие и елиминация на напрежение и спорове на висок глас в офиса. Всичко звучи адски просто, лесно и дори банално, но е крайно полезно.

Будилникът и банята

Навийте го с 30 минути по-рано от обикновеното. Така ще имате време за всичко. Няма да скачате от леглото и пулсът ви да се ускори само при мисълта какво ви очаква от тук нататък в мъжкия свят. Но като звънне, наистина станете - ако се върнете за "още малко", през следващите часове ще бъдете стресирани и всичко ще ви дразни. Много важно - преди да стъпите на пода пред леглото, завъртете по няколко пъти краката си от глезена надолу първо на ляво, после на дясно. След това се протегнете - все още в леглото - като котка, като бебе, като каквото искате. Отворете прозореца и вдишвайте и извишвайте дълбоко няколко минути. Разбира се, ако не живеете над най-оживените булеварди, където изгорелите газове се реят из въздуха. В банята пробвайте контрастен душ - много е бурно като изпитание на духа, но след това носи наслада. След това се намажете с крем - да го усетите как прониква в кожата и отпуска мускулите. Трудно е да посъветваш някого да не пусне веднага телевизора, откъдето ни заливат с негативни новини, още преди да сме отворили очите си. Но ако можете да си спестите поне за кратко информационния поток, си пуснете музика. Тя ще е като балсам за душата.

Горивото

Първата чаша гореща вода трябва да е с лимон - прясно изцеден и поне половин. След това - билков чай с мед. Който не може без кафе, негов проблем. Следва фрешът от цитруси - въобще не слушайте глупости от сорта на това, че от плодове се напълнявало. Никакво кисело мляко с каквото и да било. То само ще ви задръсти. Сложете си в чантата няколко малки мандарини, два банана и диетични бисквити или нашумелите напоследък оризовки - има ги навсякъде и не са скъпи. Така ще изкарате до към 14 часа, когато можете да си позволите огромна салата от зеленчуци и пържола или риба без мазнини. В 16 часа е "сладкото" време - малък натурален шоколад или парче много, ама наистина много качествена торта. Вечерята - не по-късно от 19 и 30 часа - дори да сте на ресторант с приятели. Нещо печено и без десерти. Само вино, без концентрати - в студа оставят следи върху лицето ви, особено под очите. За да запазите топлината в тялото си, носете дрехи от естествени материи.

Крещете пред огледалото

След като се доберете до дома си и хлопнете вратата под носа на студа, можете да си позволите страхотен лукс - да правите гримаси или да крещите пред огледалото, за да се освободите от простотиите от деловия ден. Колкото и "културен" да е бизнесът ви, няма начин в него да няма интриги и професионални глупости. Друг вариант за бърз релакс - подскачайте на място или танцувайте. Събуйте чорапите си и масажирайте ходилата с палци, упражнявайки натиск в посока от петите нагоре. После издърпайте всеки пръст поотделно - според китайската медицина така ще изхвърлите остатъка от отрицателна енергия.

Кожата

Кожата иска особено ухажване през зимата. Тя е първата жертва на парното отопление, климатика, студа и вятъра. Губи тонус и се дехидратира. Чувстваме я неприятно опъната. Може да я усетим и като раздразнена - особено под дрехите. Затова й трябва пълна програма - от почистването с мицеларна за чувствителен епидермис заради сезона до втриването на мазилата сутрин и вечер.

За да не мръзнете

Ходете бързо - дори улиците да са в сняг и в лед като две-трети като тези в София. Колкото повече калории изразходвате, толкова по-бързо се стопляте. Спокойно можете да достигнете летни температури в организма си. Кафето или чаят също покачват телесната топлина, но за кратко. Не пушете - колкото и да ви се иска. Поне докато мине студът. Ужасният за вас и за околните навик стеснява кръвоносните съдове, забавя циркулацията на кръвта и изстудява крайниците. Ако сте на спирка на градския транспорт и автобусът или трамваят закъсняват, потропвайте с крака - хич да не ви пука какво ще кажат хората. Важното е вие да не измръзнете.

Текст под снимки:

Студът и снегът могат да ви донесат и радост

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай