Гост смрази Виктор Николаев! Водещият изумен

Какво му каза компютърен спец на високо ниво

Гост смрази Виктор Николаев! Водещият изумен | StandartNews.com

Водещият Виктор Николаев буквално бе смразен от гост в студиото.

Брутална картина на близкото бъдеще в интернет описа в сутрешния блок на Нова телевизия компютърен специалист на високо ниво.

Поводът бяха скандалните случаи на използване на изкуствен интелект (AI) за „събличане“ на снимки, в някои случаи и на непълнолетни момичета.

Институциите имат огромен проблем с осъждането за такива изображения, защото те се водят произведения, генерирани от изкуствен интелект. Те за момента не са престъпления, просто защото законите не са ги предвидили в разпоредбите си.

Проблемът е огромен, защото като основа са използвани снимки на реални момичета, от които са „свалени“ дрехите по дигитален път.

Преподавателят в частния СофтУни Александър Иванов обаче буквално препарира водещият Виктор Николаев, като заяви, че дори собственото му лице не е негова собственост. Виктор всъщност сам постави въпроса: „Принадлежи ли ми физиономията ми?“

„Ако имаме качени снимки в интернет, физиономията ни вече не е наша собственост“, отговори директно експертът и добави, че е възможно така да се прави всякакво фалшиво съдържание, което да се появява дори и в медиите, без никакъв шанс да се познае, че е генерирано от AI.

Александър Иванов подчерта също, че до момента не е имало например генериран изкуствено глас, който да говори на български достоверно. Такъв обаче вече има и той не може да бъде разпознат по никакъв начин, че е направен от изкуствен интелект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай