Горещите картофи след изборите

Горещите картофи след изборите  | StandartNews.com

Дойче веле

Според чужди анализатори България я очакват сериозни трудности, които изборите вероятно няма да решат. Ако има нещо сигурно, това е изборният резултат - ГЕРБ ще бъде първа политическа сила с голяма преднина пред БСП. Съставянето на правителство обаче ще бъде истинско предизвикателство, тъй като партията на Бойко Борисов няма да има пълно мнозинство във фрагментирания парламент. Според американския мозъчен тръст IHS този процес ще бъде дълъг и труден и каквато и коалиция да бъде съставена, ще има голям риск следващият кабинет, по подобие на предните два, да не изпълни целия си мандат.

"Въпреки песимизма на българите в последните месеци старите политически партии ще продължат да управляват", пишат в анализ от PRISM Group, консултантска агенция, специализирана по проблемите на Централна и Източна Европа.
Според Отила Данд, вицепрезидент на мозъчния тръст Teneo Intelligence, най-вероятният сценарий е дясна коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Друг вариант, макар и по-малко вероятен, е голяма коалиция между социалистите и партията на Бойко Борисов. "Големият риск обаче е, ако нито ГЕРБ, нито БСП успеят да създадат стабилна коалиция - тогава България я очаква още едно технократско правителство и нови избори след 12 до 18 месеца", каза Данд в интервю за Дойче Веле.

Какъвто и сценарий да се осъществи обаче, новото правителство ще бъде изправено пред редица проблеми от първия си работен ден. Българската икономика все още е далеч от предкризисния си ръст, а политическата нестабилност от последните 18 месеца допълнително спира възстановяването на бизнес средата, пишат от EIU, анализаторското звено на "The Economist".

В средата на септември Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали прогнозата си за икономическия ръст на България през тази година до 1,5% в сравнение с 1,9% в прогнозата от май. За 2015 г. банката предвижда ръст от 2%. Според ЕБВР отрицателното въздействие върху икономиката има както политическата несигурност, така и проблемите в банковия сектор.

Именно кризата с КТБ е най-неотложният проблем пред новата власт според Отила Данд, тъй като всяко решение за бъдещето на четвъртата по големина банка в България ще включва финансовото участие на държавата. Нещо повече - поради липсата на решение за КТБ вече повече от три месеца "възстановяването на доверието в цялата банкова система ще бъде основна грижа за новия кабинет в краткосрочен план", каза Данд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай