Горещи данни! "Тренд" изненада всички с проучване за щастието на българина

Хората очакват 2024 г. да е по-добра

Горещи данни! "Тренд" изненада всички с проучване за щастието на българина | StandartNews.com

2023 г. е била по-добра за българите в сравнение с предходните три години. Близо две трети твърдят, че са се чувствали щастливи през изминалата година. 40% очакват 2024 г. да бъде по-добра година за България. Това показва проучване на Тренд, проведено между 1-7 декември сред 1008 души чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице".

През 2023 г. се запазва тенденцията на ръст при оценката на българите за личното им щастие и така нивото се възстановява до това преди пандемията от COVID-19. Спрямо декември 2022 г. делът на хората, които се определят като щастливи през изминалата година, се покачва с 7% и достига до 64%.

От декември 2020 г. насам за първи път отчитаме положителна промяна по отношение оценката на страната за изминалата година. Въпреки че делът на песимистите отново има мнозинство (57%), той намалява с над 20% спрямо предходните три години. Същевременно от 2020 г. насам средно 12% определят годината като добра, докато 2023 г. е определена като такава от 28%, казват социолозите от „Тренд”.

Близо 6 от 10 българи (59%) оценяват годината като добра в личен план. Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За под една трета (30%) отминаващата година е била лоша. Оценката и за страната, и в личен план е най-висока сред най-младите (18-29 г.), които традиционно са по-оптимистично настроени, докато с покачване на възрастта негативизмът се засилва.

Очакванията за идната 2024 година са по-скоро позитивни. 40% са на мнение, че България я очаква една по-добра година, а 29% предвиждат по-лоша година. И тук персоналните очаквания са по-оптимистични – 49% разчитат, че 2024 г. ще е по-добра за тях в личен план, а 17% са скептично настроени. И при тези нагласи влияние оказва възрастта на респондентите – близо седем от десет от хората под 30 г. очакват по-добра година, докато сред хората над 70 г. това споделят едва трима от десет души.

В сравнителен план българите поставят най-висока оценка през изминалата година на личния си живот – 53% казват, че равносметката е добра. За сравнение 32% оценяват 2023 г. като по-скоро добра за професионалния им живот, а 22% като по-скоро добра за финансовите им възможности.

Близо половината (48%) от българите имат усещането, че истинският коледен дух на празниците се е променил в последните години. Това мнение се изразява по-често от средното сред хората над 40 г., както и сред жителите на малките градове и селата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай