Гонят на улицата 30 семейства (ОБЗОР)

Гонят на улицата 30 семейства (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Ужилени" русенци бранят с жива верига домовете си

Русенци образуваха жива верига, за да спрат съдебен опис заради ипотека над жилищата им. Точно в 10 часа вчера отчаяни семейства застанаха с плакати да бранят домовете си в блок "Теодора" в русенския квартал "Родина". След словесни пререкания с пристигналия на място частен съдебен изпълнител, той се принуди да покани на разговор в кантората си всички собственици, които притежават нотариален акт за имота си. Според 40 потърпевши всеки от тях има необходимите документи и е изплатил жилищата си.

На опис подлежат 30 апартамента, два магазина и 15 паркоместа в злощастната жилищна кооперация. Там собствениците купуват имотите си в края на 2009 г. и началото на 2010 г., разказваха хората вчера. Преди по-малко от година те разбират обаче че може да останат без покрив заради неподозирана от тях ипотека. Сега потърпевшите твърдят, че строителният предприемач и нотариусът по сделката са ги подвели. Според "ужилените" русенци те не са знаели, че жилищата са ипотекирани срещу кредит от банка, взет от бизнесмена. "Обърнали сме се към много институции. Ще сезираме омбудсмана и ако трябва ще стигнем до съда в Страсбург", заканиха се собствениците.

На място пристигна и строителният предприемач Явор Блъсков, който заяви, че не би трябвало да се стига до опис. По думите му неговото дружество имало достатъчно активи да се покрият задълженията, а и била подадена жалба срещу насрочения опис. От кантората на съдебния изпълнител Иван Хаджииванов обаче контрираха, че жалбата е отхвърлена с определение на русенския съд и предприети от тях действия са заради непогасен банков кредит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай