Голямата надморска височина мори К-19

Живеещите близо до облаците са по-устойчиви на атаката на вируса

Голямата надморска височина мори К-19 | StandartNews.com

Хората, които живеят на по-високо надморско равнище, преживяват коронавируса по-леко, установи ново проучване. Всеки, който е свикнал да е по-близо до облаците, се е адаптирал да оцелява при по-ниски нива на кислород в кръвта – една от най-опасните последици от Ковид-19.

Учени сравнили кръвни тестове на заразени жители, които пребивават из низините и височините на Боливия и Еквадор. Изследванията установили, че хората, които живеят на високо надморско равнище, биологически са се приспособили да оцеляват с по-малко количество кислород, благодарение на по-доброто му разпределение в артериите. Те са показали и по-ниски нива на ензима АСЕ2 в дробовете им, който е нужен на Ковид-19, за да се прихване към гостоприемника. Освен това са предразположени на по-голямо количество УВ лъчи, което учените твърдят, че също може да действа като „природен дезинфектант“.

Било е установено, че във високите части на Боливия има три пъти по-малко заразени, в сравнение с останалите области на държавата. Из висините на Еквадор пък има четири пъти по-малко заразени, отколкото в останалата част на републиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай