Година след атентата: Стихове и сълзи на Сарафово

Снайперисти и кучета пазиха първите мъже, проверяват за бомби и патрулките

Година след атентата: Стихове и сълзи на Сарафово | StandartNews.com

Бургас. Стихове и сълзи заляха летище Сарафово година след бомбения атентат. Точно в 17,23 ч. започна възпоменателната церемония в памет на шестте жертви.

На мястото, където преди година избухна адската машина, застана Коби Прайз, израелец, загубил роднина при атаката. "Преди една година силен взрив разтърси летището. С натискане на само едно копче свърши животът на шестима души. Една година след атентата нашият живот е променен. Осъзнаваме загубата, че нищо вече няма да е същото и усилието да продължим да живеем е борба", заяви през сълзи Прайз и разплака присъстващите.

Веднага след това съболезнования към близките на жертвите поднесоха премиерът Пламен Орешарски, вътрешният министър Цветлин Йовчев, министърът на външните работи Кристиян Вигенин и Екатерина Захариева от името на президента Росен Плевнелиев. На възпоменателната церемония присъстваше и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и посланикът на Израел Шаул Камиса Рас.

"Една година след ужасяващата трагедия на това място споменът се завръща, за да ни покаже, че тероризмът няма оправдание под никаква форма или предлог. Не съществува кауза, която да осмисля подобна жестокост. Аз и моите сънародници сме съпричастни към мъката на близките и съчувстваме на целия израелски народ", заяви Орешарски. И допълни, че няма ефективен механизъм срещу тероризма и единствената възможност на демократичните общества е да обедиянт сили и да се борят заедно.

Минута по-късно бургаският кмет Димитър Николов откри мемориала в памет на загиналите. Няколко часа преди старта на церемонията летище Сарафово бе под обсада. Бронирани коли на Жандармерията и кордони на Гранична полиция, екипирани с бронежилетки, завардиха всички подстъпи към летището. Навсякъде имаше и цивилни полицаи. Всички автомобили, включително и полицейските, бяха щателно проверявани с детектори за взривни устройства на входа. След това всеки един от влизащите на територията на летището също преминаваше отделна лична проверка. Униформени служители претърсваха сакове и чанти до хастарите. Заради извънредните мерки за сигурност сградата на летището пък бе отцепена с жълти сигнални ленти. На покрива пък бяха разположени няколко снайперисти, а целият периметър се обхождаше от специално обучени кучета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай