Глоби за офшорките с ниви у нас

Глоби за офшорките с ниви у нас | StandartNews.com

Офшорките, които притежават ниви в страната, трябва да ги продадат до края на годината. Ако не го направят, ще плащат солени глоби. Още на 2 януари 2015 г. ще бъдат санкционирани с по 100 лв. за всеки декар притежавана земя. Ако три месеца по-късно все още са собственици на ниви у нас, ще отнесат нова глоба от по 300 лв. на декар. Ако и това не ги накара да се разделят със земята си, ще плащат по 300 лв. санкции на всеки три месеца, докато не продадат имотите.

Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети на първо четене в земеделската комисия на парламента. В проекта се предлага държавните и общински земи, включени в мярка 214 "Агроекологични плащания", да се разпределят без промяна на местоположението и географските им граници до изтичане на срока на поетия от фермера агроекологичен ангажимент.

Условието е ползвателите да са регистрирали в общинската служба по земеделие правните си основания за участие в споразумение или разпределение на площи. С промените ще се реши противоречието споразуменията за ползването на земите да са за една година, а агроекологичните ангажименти - за пет, съобщават от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай