Глоби за мръсна вода

Дават тръбите на 35-годишни концесии

Глоби за мръсна вода  | StandartNews.com

Глоби ще се налагат на водните дружества за недобро качество на питейната и отпадъчната вода, предвижда стратегията за развитие на сектора, публикувана за обществено обсъждане. Това е една от предлаганите мерки, които трябва да подобрят ВиК услугите.

Според стратегията е нужно да се въведе система за сравнителна оценка на водните оператори в страната, така че те да знаят какви са проблемите им, какво могат да подобрят в работата си, да предприемат мерки според моментното си ниво на развитие и да се съревновават помежду си, което също се очаква да подобри услугата за гражданите. Ролята да събира и обобщава първоначално доброволно представената информация за сравнение може да се отреди на Българската асоциация по водите, е записано в документа. Според него, за да е по-добър регулатор ДКЕВР, трябва да се финансира от собствени приходи вместо от държавния бюджет, а назначенията на членовете на регулатора да не са политически.

Сред най-големите проблеми в системата, стратегията отчита неясната собственост на ВиК мрежата. С тази цел се създават Асоциации по водоснабдяване и канализация, които трябва да управляват водните дружества, когато собствеността на тръбите е разделена между няколко общини или между местни власти и държавата. Въпреки че са създадени със закона за водите от 2009 г. и всички водни асоциации на територията на страната, без една, са учредени към 31 март 2013 г., те все още не функционират. Асоциациите ще имат за задача да изберат водния оператор за територията, за която отговарят. Като ще имат две възможности да направят това. Първата ще бъде да предоставят експлоатацията на мрежата на сегашните оператори чрез "псевдоконцесия", пише в стратегията. Срокът за управление при този модел ще е от 10 до 15 г., в зависимост от планираните инвестиции. Другият вариант пред асоциациите ще бъде да изберат нов воден оператор по Закона за концесиите за срок от 35 години, като за това ще трябва да са съгласни 3/4 от членовете в асоциацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай