Гледай ме в очите: Сутиенът празнува 100 години

Гледай ме в очите: Сутиенът празнува 100 години | StandartNews.com

Фетишът на сексуалната революция има няколко майки, но само един баща

Ловкият социален и емоционален манипулатор Фредерик Бегбеде е автор на уникално симптоматичното "женско" изречение, разкриващо сериозна част от същността на "мъжкия" свят: "Гледай ме в очите - в очите казах!". Писателят скандалджия взима луди пари за него, защото то се превръща в една от най-ефектните реклами на всички фешън времена. Посветено е на сутиена - фетишd на еротиката и на феминизма, който тези дни официално празнува 100 години, въпреки че е доста по-възрастен. Той е некоронованият властелин на визията. Всяка уважаваща себе си жена е наясно - ако е с компромисен модел, външният й вид отива по дяволите. Още бойните мадами в древна Гърция са омотавали препаска през бюста си, докато калявали мускулите и характера си. В любовен папирус от шести век преди нашата ера пише: "Искам да бъда лентата, която минава под гърдите ти". Ризите са бельото през мракобесническото Средновековие. През Ренесанса идеалът за жена е с голям бюст и тънка талия - което означава корсет, пристегнат почти до припадък.

През есента на 1914 г. Мери Фелпс Джейкъбс патентова първия дизайн на сутиен - сaresse сrosby. Госпожицата е генетично обременена за иновации. Тя е правнучка на Робърт Фултън, създател на парната машина - освен че не може да понася корсета, който се подава гадно от вечерните й рокли. Преди пореден прием вика личната си камериерка, с която свързват два копринени шала с розови панделки. Мери започва да "произвежда" благината и за приятелки. Но после доста недалновидно продава патента си за жълти стотинки на компанията, която печели милиони долари от изобретението. В годините на Първата световна война корсетът изчезва в първичния си вид - металът е по-необходим на фронта, отколкото в будоара. И въпреки че сутиенът има много майки - освен Мери още няколко чевръсти дами работят по "проекта" в различни години - той има само един баща.

Това е френският стилист Пол Поаре, който толкова обича жените, че иска да им достави радост завинаги.
Според хрониките първият прототип на сутиен е регистриран през 1859 г. 30 години по-късно Хермини Кадол лансира първия soutien-gorge, което в буквален превод означава "поддръжник на гърлото". Руската еврейка Ида Розентал през 1921 г. изобретява различната големина на чашките. Тя отваря магазин в Ню Йорк, където фенките й се редят на опашка - защото плоските гърди никога не са били модерни. През 30-те години на XX век понятието brassiere все по-често е заменено със съкращението "бра". През 50-те години великата прелъстителка Бриджит Бардо носи сутиен с банели, който покрива само половината от умопомрачителния й бюст. "Бриджитки"-те остават безсмъртни модели като самата легенда. Сексуалната революция е в разгара си, а сутиенът е нейното знаме или жертва - в зависимост от това дали го веят по барикадитеq или го горят на клада. 60-те са времето на пуш-ъп-овете. През 1964-а канадската компания Canadelle създава Wonderbra, който повдига и разделя бюста. Малко по-късно "Триумф" пускат класиката Doreen - без вградени банели, все още най-добре продаващият се модел в света. Компанията събира овации и със сутиен, който "изпълнява" композиция на Моцарт - това се случва за 200 години от рождението на гения.

В началото на 90-те изгрява първият модел от 24 карата. После Жан-Пол Готие сътворява конусовидния за турнето на Мадона "Blonde аmbition". Всеки модел от "фантастичната" серия на Мартин Катц за "Виктория сикрет" е с по 3575 черни диаманта, 177 "обикновени", 34 рубина. С него Адриана Лима остава в историята. Кандис Суанпул пък дефилира със сутиен за 10 милиона долара.

"Има представителки на нежния пол, които реално нямат нужда от сутиен, но естетиката задължава. Защото той оформя силуета до грациозност - особено при добре направена конструкция, а гладките чашки прикриват доста недостатъци. Най-тиражираният тренд продължава да бъде ретрото. Дамското бельо звучи едновременно практично и романтично - с дантели, тюл, бродерии. Този тип сутиени са в дует с бикини с висока талия - истинско усещане за жена ала "Мулен руж". Тъканите са изключително важни в епохата на алергиите. Органичният памук спасява кожата", коментира дизайнерката Антоанета Кисимова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай