Глътка въздух за Мездра след потопа (ОБЗОР)

Глътка въздух за Мездра след потопа (ОБЗОР) | StandartNews.com

В 8,30 часа във вторник кметът на Мездра инж. Николинка Кътовска отмени бедственото положение в общината, обявено след наводнение от поройните дъждове на 24 май. Планът на общината за действие при бедствия, в частност при наводнения, обаче остава.

Река Искър е повишила нивото си до 2,3 м, по-високо е нивото и на реките Боденска и Моравешка, поради което екипи на общината наблюдават критичните участъци. Създадена е готовност за евакуиране на хора, ако животът им бъде застрашен.
Щетите от дъжда ще бъдат отстранявани поне една седмица, обясниха от общината. Отводнени са приземните етажи на 17 обществени и жилищни сгради, чистят се от наноси и се мият улиците. Общинари обикалят града и оглеждат поразените обекти, за да бъдат изчислени щетите от наводнението.

От вторник сутрин всички пътища в общината са отворени, с изключение на този към София през Искърското дефиле, където в един от участъците тече ремонт. Затворена е и жп линията между Мездра и Враца заради разрушена баластрена призма при гара Руска бяла. Влаковете от Видин към София и обратно преминават през гара Мездра - юг.

От дъждовете са се активизирали 3 свлачища в общината. При село Игнатица на платното падат земни маси и дървета, които се разчистват. Най-големият язовир в общината - при село Върбешница, е пълен до 1 м под преливния ръб и се изпуска контролирано, за да се освободи място за нови водни количества.

Всички обществени служби работят нормално, затворена за деца е само детската градина "Мир". Тя се намира в ниската част на Мездра и приземният й етаж е наводнен. След изпомпването на водата е останала калта. На приземния етаж се намира кухнята на забавачката, която трябва да бъде изчистена основно. Дотогава децата са насочени към други детски градини.
Бедственото положение бе обявено в 24 часа на 24 май, след като над града се изсипа дъжд с интензивност 61 л/кв. м. Кметът веднага свика общинския щаб и обяви плана за защита при бедствия. За два часа бе затворен главният път Е-79 между Мездра и Моравица заради свлачище. Друго прекъсна движението и при село Люти дол. Трето свлачище блокира пътя към столицата през Искърското дефиле между селата Ребърково и Люти брод. Екипи на областното пътно управление във Враца и общината успяха за часове да отстранят свлеклите се земни маси и дървета на платната. Заради паднала подпорна стена на пътя при село Боденец, в близост до частен имот, се наложи евакуация на живеещите в къщата. Навреме бе изведено младо семейство с две деца, което е настанено при роднини. Във вторник екип от специалисти огледа дали къщата е годна за живеене. Други евакуации не са били нужни. "Не пострада нито един човек, за кратко време успяхме да отворим всички пътища. От вторник животът в общината се нормализира", обяви инж. Николинка Кътовска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай