Гей парадът съди общината

Гей парадът съди общината | StandartNews.com

Кметството не разреши шествието им до Паметника на Апостола

София. Организаторите на гей парада "София прайд" са подали жалба в Административен съд София-град срещу Столична община. Причината е, че кметството е съкратило маршрута на шествието им утре без конкретни мотиви, съобщи Оффнюз.

"София прайд" са заявили, че искали да дефилират и край Паметника на Васил Левски, но от "Московска" 33 не им разрешили. "В събота има още 40 събития в града, ние трябва да осигурим реда за всички тях", обясниха от екипа на Йорданка Фандъкова. "София прайд" искали да направят изложба в пешеходната зона на бул. "Витоша" в периода 19 юни-26 юни, но от "Московска" 33 им дали разрешение за три часа - от 13,30 до 16,30 ч в деня на прайда - 21 юни, само в оградената зона на Паметника на Съветската армия, откъдето им тръгва шествието. Ограничаването на мероприятието както по място, така и по време представлява по същество забрана и обезсмисля неговото провеждане, смятат от "София прайд". Затова организаторите на шествието отлагат изложбата.

Само преди ден Светият синод излезе с призив към държавните институции и кметството да отменят този "Поход на възгорделия се грях". През последните години в навечерието на гей парада църквата излиза с декларация срещу шествието и апел към властите да не го разрешават, но безрезултатно. Според закона за шествията Столичната община няма право да забрани митинг, тъй като режимът е уведомителен. Тя може само да промени маршрута и да препрати писмото на СДВР, което да осигури реда по време на парада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай