Германецът се обесил между 2 проверки на надзирателя

Германецът се обесил между 2 проверки на надзирателя | StandartNews.com

София. Обесилият се в бургаския арест Ролф Гремел е бил сам в килията повече от 24 ч. В стаята не е имало телевизор, но е имало кабел и той го е изтеглил. Около 22,20 ч. надзирателят е минал покрай килията и го е попитал как е, Ролф е отговорил "добре". Това е установил зам. правосъдният министър Пламен Георгиев при проверката в бургаския арест.

След като надзирателят нагледал Ролф, той е отишъл до съседна килия, където е разговарял около 15 мин. с друго задържано лице - а няма право за толкова дълго, коментира пред Нова телевизия Георгиев. На връщане пак е попитал Ролф как е, не е получил отговор и е сигнализирал колегите си, тъй като няма право да влиза сам в килията, разказа зам.-министърът.

Арестантите имат право да имат телевизори в килията. Взети са обаче мерки - приемниците работят на 12 волта, което не може да представлява опасност за живота на задържаните. Недопустимото е да бъде оставен в килията кабел, дълъг метър и половина, категоричен бе зам.-министърът.

Той уточни, че в ареста след психотест е установено, че има нисък риск Гремел да извърши самоубийство. Зам.-министърът на правосъдието обаче уточни, че арестантът не е прегледан от психиатър, а тестът е проведен от надзирателите.

Не може да има метър и половина кабел в килията, след като дори връзките на арестантите трябва да бъдат свалени. Това е недопустим пропуск. По принцип има списък с разрешените за арестантите вещи. Освен тях не би трябвало в килията да има нищо друго, което може да послужи за извършване на самоубийство, поясни още Георгиев.


Има закони и те трябва да се прилагат. В случая има пропуски, затова отидох на място и проверих случая", каза в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев по повод случая с германеца Ролф Гремел, който се обеси в бургаския арест, след като уби жестоко с нож сънародник в кабинка за преобличане на плажа.

34-годишният Ролф Гремел  закла сънародника си Хенри Щенберг (на 48 г.) в съблекалня на бургаския плаж миналата седмица, а ден след това се обеси в бургаския арест с кабел на телевизор. Трупът на немеца е открит към 22,55 часа на 31 август, според съобщение на пресцентъра на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай