ГЕРБ реже докторите за касата

ГЕРБ реже докторите за касата  | StandartNews.com

София. Лекарите и зъболекарите вече няма да имат дума в определянето на дейностите, които ще плаща здравната каса. Това ще решава държавата в лицето на управляващите, предвиждат промени в закона за здравното осигуряване. Те се предлагат от трима депутати от ГЕРБ - Даниела Дариткова, Лъчезар Иванов и Менда Стоянова.

Промените бяха провокирани от отказа на лекарския съюз да подпише нов рамков договор за догодина. В момента с него медиците индиректно могат да влияят на дейностите, които касата трябва да плаща. Лечението на болестите, които финансира касата, се определят от здравното министерство. Плащането на новите дейности обаче не може да стане факт, докато лекарите и зъболекарите не се съгласят на това като подпишат нов рамков договор за следващата година.

С промените в закона за здравното осигуряване ГЕРБ отнема тази възможност на медиците. Ако те не подпишат нов договор, а има предвидено финансиране за нови дейности, то надзорният съвет на касата ще ги одобри сам, се казва в готвените промени. Напрактика така се обезмисля процеса на договаряне и се взема изцяло властта на докторите в решаването какво ще плаща касата.

С влизането в сила на промените през следващата година към касата ще бъде прехвърлено финансирането на ваксините за деца, проследяването на болните с психични и кожно-венерически заболявания, интензивното лечение и ин витрото. Точно заради това медиците решиха да не подписват нов рамков договор. Според тях тези дейности трябва да останат като отговорност и финансиране на държавата.

Това не е първото орязване на правата на лекарите. В началото на мандата си ГЕРБ отне възможността на медиците да решават какви ще бъдат цените, по които ще им плаща касата. Преди те бяха част от рамковия договор. Сега обаче се определят отделно. Медиците участват в дискутирането им, но ако не са съгласни с предложението на управляващите, това няма значение.

Реакции

Поредната стъпка към ада за пациентите

Д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз:

Това е поредната стъпка към премахване на договорното начало и поредната стъпка по пътя към ада за пациентите. Ние с тях сме не скачени съдове, а сиамски близнаци. Любопитен съм каква ще бъде реакцията на пациентските организации.

Договарянето даваше възможност за взаимен контрол върху системата на здравеопазване, сега тя се отнема. Когато едностранно се решават нещата и другата договорна страна не участва в процеса, се създават възможности за липса на контрол. Това обаче е свързано и с поемането на голяма отговорност от тези, които определят правилата.

Управляващите си прокарват интересите

Д-р Милен Чолаков, председател на семейните лекари в Шумен и член на БЛС

Управляващите в лицето на директора на НЗОК, председателя на здравната комисия и здравния министър нямат друг изход освен тази попоравка, по който да прокарат техните виждания и плащания за догодина. Става дума за асиситираната репродукция, интензивните грижи и т.н. За съжаление обаче за пореде път на здравната каса се прехвърля една отговорност да плаща за здравнонеосигурени. Тя ще трябва да покрива диспансерното проследяване на психично болните, а сред тях има много неосигурени, както и при интензивните грижи. Законотворците трябва много финно да преценят това, защото нарушават цели закони, в които има забрана пари от здравни вноски да отиват за неосигурени.
Очевиден е и фактът, че това ръководство на лекарския съюз е в невъзможност да даде добри предложения за промени, нито да сключи национален рамков догоовр. То няма мандат на доверие от лекарите, следователно следващата стъпка би трябвало да е въвеждане на доброволно членство в съсловната организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай