Генетик развенча мит за потта и разкри неочаквано свойство

Изпотяването намалява при изгаряния, включително слънчево, присаждане на кожа, атопичен дерматит

Генетик развенча мит за потта и разкри неочаквано свойство | StandartNews.com

Потта помага не само за охлаждане на тялото по време на голяма жега или при физическо натоварване, но също така помага за отстраняването на алкохола от тялото. Неочакваното полезно свойство бе разкрито от биолога, генетик и водещ експерт от Университета по педагогическа медицина Ирина Малцева в интервю за Lenta.ru.

Малцева каза, че основната функция на потта е терморегулацията по време на интензивен физически труд или спортни дейности, както и при излагане на топлина. Въпреки това, противно на общоприетото схващане, тя не помага за премахване на токсините от тялото.

Известна детоксикация, според Малцева, може да бъде показана чрез повишено съдържание на токсини в потта, но те не са повече, отколкото в кръвта. 

Въпреки липсата на доказателства, много хора ходят на сауна или се изтощават с физически дейности именно поради този мит.

Потта премахва алкохола от тялото, което намалява натоварването на черния дроб

Това не означава, че трябва да ходите на сауна с бира, предупреди Малцева. Въпреки това посещението на парна баня или сауна може да намали тежестта на махмурлука, но само при условие, че това не влошава общото здравословно състояние.

Генетикът припомни, че изпотяването намалява при изгаряния, включително слънчево изгаряне, присаждане на кожа, атопичен дерматит, при прием на някои антидепресанти, но се увеличава при бременност, менопауза, рак, затлъстяване и други метаболитни нарушения, както и психични заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай