Гастарбайтери запушват пътя за Европа

Гастарбайтери запушват пътя за Европа  | StandartNews.com

Километрични опашки и мръсотия ни посрещат на Калотина

Гастарбайтери, проблеми с компютрите и интензивен трафик блокират граничните ни пунктове. Отделно засилените проверки заради бежанците допълнително увеличават престоя по опашките преди бариерите. Желаещите да пътуват в чужбина за четирите почивни дни българи срещат сериозни затруднения. Пътуващите трябва да калят нервите си и да имат търпение.

Граничният пункт Калотина буквално е запушен от многобройните гастарбайтери, които идват от Турция. Пътят ни към Европа макар да не е затворен, е значително ограничен заради тълпите от турци, които са се струпали на границата, за да продължат към Германия, Франция и Холандия. Хора от крайграничните райони, търговци и туроператори недоволстват заради лошата организация на границата и бавното преминаване. "Пречат ни на бизнеса. Аз търгувам със Сърбия и когато няма турци, минавам за 10 - 15 минути, сега се налага да чакам с часове и от това търпя големи загуби", разказа пред "Стандарт" шофьор на микробус, който чакаше в километричната колона от автомобили. "Страшно е. Така е през целия август. Ходим на пазар в Пирот, но е невъзможно да преминем оттатък, заради огромните опашки", оплака се друг. Семейство сърби, които се прибираха от почивка в Слънчев бряг, коментираха, че до Калотина са стигнали за 5 часа, а вече повече от 2 часа не могат да се приберат в родината си. Недоволни имаше и сред чехи и поляци, които също са били на почивка в наши курорти.

"Замислям се дали друга година да идвам по това време в България. Този трафик е ужасен. Не са само тук на границата, по цялата магистрала след Бургас е пълно с коли с немска регистрация, които се управляват от турски гастарбайтери. Правят много нарушения", коментира мъж от Белград. На самия пункт положението е страшно. Мръсотия, боклуци и непоносима смрад. Гастарбайтерите преобуват бебетата си, докато чакат, и изхвърлят памперсите им в близките храсти. Наоколо е пълно с мазни хартии, обелки от закуски и всевъзможни боклуци. Изоставените фри шопове преди бариерите пък са превърнати в безплатна тоалетна за гастарбайтерите. Единствената безплатна тоалетна е на бензиностанция Шел, където се образуват големи опашки. Самите служители пък често я затварят под предлог, че я чистят. Има още три тоалетни, които обаче са платени. Съдържателите им роми са изписали с големи букви цена - 0.50 евро. Явно тази сума се вижда голяма за турците, които отказват да плащат и предпочитат да облекчават нуждите си на самия пункт. Контрол няма никакъв. Единствените гранични полицаи се виждат чак при бариерата преди влизане в Сърбия. Цари пълна анархия и безхаберие, което допълнително дава тласък на многобройните чакащи да правят, каквото намерят за добре, докато уплътняват часовете, прекарани на опашката.

От Гранична полиция предупреждават, че задръстванията се очаква да продължат с нарастваща интензивност заради идващите четири почивни дни по повод Съединението на България. Тогава към Западна Европа през ГКПП Калотина се очаква да се отправят и много българи.

От МВР препоръчват да се използват алтернативни маршрути през другите гранични пунктове със Сърбия - Връшка чука, Брегово, Стрезимировци и Олтоманци, или към Румъния през Дунав мост и към Македония през Гюешево. Последните данни показват, че над 3 млн. турски гастарбайтери са преминали транзитно през територията на страната.

Петорно сито заради бежанците

Инспекцията по отношение на товарните автомобили е много засилена. Правят се проверки и от страна на митничарите, и на граничните полицаи. Причината е в бежанския поток. Камионите минават не само през кантарите, но и през физическа проверка. Доскоро ситото за водачите бе тройно - кантар, а при съмнение следват отваряне на товарното помещение и паркиране до рентгена, за да се види като на длан товарът. Сега е поне петорно - полицаи и митничари по два пъти гледат документите. След това правят обстойни проверки на товара, задължително пускат на скенер. Всичко това е, за да не се превозват бежанци, както и заради зачестилата контрабанда на стоки.

Трудности има и при Русе

Тежкотоварни камиони се редят и на Дунав мост при Русе. Там тези дни е имало опашки, но вчера положението бе нормално. Очаква се трафикът да се засили повече от обичайното през четирите почивни дни. Натоварването е предимно в посока Румъния заради многобройните румъци, прибиращи се от гръцките и българските курорти. Причината за опашката, която периодично се образува в Русе, е в неравномерното пристигане на камиони от южните граници и Калотина.

Тирове задръстиха Дунав мост 2

Километрични опашки от тежкотоварни автомобили се извиха днес от двете страни на граничния контролно-пропускателен пункт Дунав мост.

В 12 часа служителите са спрели да пропускат през съоръжението. От Гранична полиция казаха, че причината е техническа профилактика. Независимо от интензивния трафик е преценено да се извърши профилактиката преди четирите празнични дни, когато се очаква още по-голям наплив от автомобили. Заради големия брой чакащи да преминат автомобили се преценява дали екипите да бъдат подсилени с още служители. Изпратени са допълнително служители и в района на кръговото кръстовище преди граничния пункт, за да регулират движението. Колоната от тирове достигна 4 км днес. "От светофара, където ни спират на пункта, продължението на опашката беше точно 4 км", разказа шофьорът Стефан Илиев. Той допълни, че преминаването на тежкотоварните автомобили става изключително бавно. Шофьорите обясниха, че такава профилактика не се прави за първи път, а поне по един път в седмицата. "Този мост всеки ден е задръстен. Няма минаване. Нещо не им работи системата, затова ни бавят и си намират оправдания", коментира тираджията Бойко Иванов. Заради гастарбайтерите на Калотина той избрал маршрута през Румъния, но и тук чакането не е по-малко.

Тапи на Кулата и Маказа

Мобилизират допълнително полицаи и митничари

Големи тапи се очакват на граничните пунктове с Гърция - Кулата и Маказа, тези дни. Заради празниците и хубавото време много българи ще се отправят към южната ни съседка, което допълнително ще увеличи интензивността на движение. В момента трафикът също е много засилен, защото все още продължава отпускарският период. Отделно има много румънци и молдовци. Част от тях пътуват към Гърция, а други се връщат от там. Това прави натоварено движението и в двете посоки. От МВР и Агенция "Митници" ще изпратят допълнително служители в периода от 3 до 6 септември. Двете ведомства обещават да отворят всички възможни трасета, за да става преминаването по-бързо. Има обаче определени изисквания при проверките предвид мигрантската криза. Това допълнително забавя служителите.

Голямото пътуване ще започне още днес. Потокът от автомобили ще е поне два пъти по-голям в посока Гърция в сравнение с дните през целия август. Гранични полицаи, които не са на смяна, ще са в готовност да помогнат на колегите си, ако бъдат извикани. "Правим необходимата организация на нашата работа за празничните дни. Уточнени са всички детайли. Целта ни е да не допуснем задръствания и да осигурим максимално бързо обработване на документите", казаха от Гранична полиция. Има моменти, в които се струпват стотици коли, рейсове и тирове, което няма как да не доведе до забавяне на преминаването, признаха граничарите. Положението на ГКПП Маказа е още по-страшно. Той стана вторият по натовареност граничен пункт, тъй като е най-предпочитаният от румънците.

През последната неделя колоните от коли надхвърляха 2 км. Това принуждава туристите да чакат по 2 часа. Задръстването е традиционно за почивните дни, тъй като капацитетът на пункта, който разполага само с две платна във всяка посока, е малък. По данни на Гранична полиция на денонощие през пиковите дни - събота и неделя, преминават по 10 000 автомобила.

Катаджии ще дебнат четирите дни

В периода от 3 до 6 септемри от МВР изкарват по пътищата катаджии, за да следят шофьорите за нарушения. "Набляга се във връзка с усложнената пътна обстановка и предстоящите почивни дни", обясниха от полицията. Униформените ще бъдат разполжени по магистралите и най-натоварените пътни артерии. Катаджии ще дебнат за пияни шофьори и около заведенията. От Пътна полиция препоръчват на водачите да не тръгват на път ако не са добре отпочинали, да проверяват изправността на автомобилите и ако не са достатъчно опитни, е добре да бъдат с придружител.

Без камиони над 12 т по пътищата

Движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища у нас ще бъде ограничено между 16.00 и 20.00 ч днес, тъй като е последният работен ден преди четирите почивни дни за Деня на Съединението. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили, които са много повече при събирането на няколко почивни дни. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по магистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на Пътна полиция, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден - 6 септември, от 14 ч до 20 ч. За улеснение на трафика през почивните дни се спира обрушването на скатовете в Кресненското дефиле и по път II-86 Асеновград-Смолян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай