Гърците не смеят да вдигнат цените

Гърците не смеят да вдигнат цените | StandartNews.com

Ще плащаме по 6 евро повече за всеки 100 похарчени

Въпреки по-високото ДДС в Гърция и допълнителната тол такса след ГКПП-Промахон повече българи резервират ваканции в южната ни съседка. Цените за момента не вървят нагоре, през юли и август традиционно ще се вдигнат заради пика на сезона, казват туроператори.

Гърците са в шок от по-високото ДДС от 1 юни. Очаква се крайните цени на храни, напитки и нощувки да претърпят съвсем леко увеличение. Причината е, че търговци, хотелиери и ресторантьори в южната ни съседка се страхуват, че драстичното вдигане ще отблъсне туристическия поток през лятото. Родни туроператори очакват заради новите налози да поскъпнат с половин евро кафето, фрапето, бирата, соковете, но цените ще са между 2,50 и 4 евро при задължителната консумация на плажа за чадър и шезлонг. "По-високото ДДС се отразява на всички стоки и услуги, но увеличение на крайните цени на дребно с 0,5 евро е абсурд, това е много сериозен скок. Голяма част от хотелиерите и ресторантьорите заявиха, че няма да вдигат цените, бизнесът ще се опита в първите месеци да поеме увеличението, тъй като се опасява от отлив на летовници", заяви пред "Стандарт" Анастасия Балездрова, журналист в Атина. Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов избралите да почиват през лятото в южната ни съседка ще плащат по 6 евро повече на всеки похарчени 100 евро. "Средно българите оставят за ваканция в южната ни съседка по 425 лева, без значение дали са за два или седем дни. Оскъпяването при тях ще е с 30 лева. Иначе цената на консумация на плажа и в ресторантите не се променя", каза Румен Драганов.

Нашенци, резервирали си почивки през агенции пък довериха, че 7-дневна ваканция на Халкидики им излиза с около 100 евро повече на човек в сравнение с миналата година. Не е ясно дали по-високата цена се дължи на гръцки хотелиери или на комисионната на наши туроператори.

"Увеличеният ДДС вдигна цените на едро с 3 евро на килограм на печеното кафе и с 4 евро на разтворимото. Все още не е ясно как и с колко това ще се отрази на крайната стойност на напитките на дребно. При бирата от 1 януари бе въведен още един данък, а сега се увеличи и акциза. Прогнозите са, че се оскъпяват суровините за пивото с 7 до 10 на сто", допълни Балездрова.
Няма увеличение на цените на предлаганите напитки и храни в заведенията по крайбрежието в курорта Неа Перамос, който е близо до Кавала, установи проверка на "Стандарт". В момента там базите са на 70% заети, като най-много са българите и македонците.

Чадър, шезлонг и паркинг са безплатни навсякъде в района край Бяло море. В заведенията предлагат кафе с вода за 3,50 евро. Бирата е от 3,50 до 5 евро в зависимост и от марката, и от количеството - 330 или 500 милилитра. 100 грама узо може да се купи за 3 евро. Фрапета, сокове, айс кафе са на цени от 3 до 3,50 евро. Порция обикновена риба от 300 грама струва между 6 и 7 евро. Малко по-скъпи са калмарите и мидите - по 7-8 евро, а порция октопод стига до 9-10 евро. Пържолата с гарнитура е между 7 и 9 евро. Порция гирос - месо, картофки и салата, е между 6 и 8 евро, а порция сувлаки - гръцки шиш от пилешко и свинско месо, струва 6-7 евро. Традиционната гръцка салата е от 2,50 до 3,50 евро, дзадзики - 3-4 евро. Една топка сладолед върви по 1 евро почти навсякъде. Тарамата е по 4 евро, колкото е и порция патладжани със сирене и сладък доматен сос. Традиция е да ти поднасят безплатен десерт в заведенията, след като си обядвал и вечерял.

Съседите идват на пазар за месо и алкохол

През последните седмици продължава и шопинг туризмът на гърци в Източните Родопи. У нас идват хора най-вече от района на Комотини. Най-предпочитани се оказват българо-гръцкият магазин в село Кирково и обектите на големите търговски вериги в Кърджали.

Напливът от гърци през почивните дни не спира, а южните ни съседи пълнят багажниците с алкохол, колбаси, млечни продукти, защото ги купуват два пъти по-евтино, отколкото в родината си. Затова и доста нашенци, които отиват на почивка на Бяло море, пълнят багажниците на колите оттук само с алкохол и сирене. В разгара на лятото цените на плодовете и зеленчуците в южната ни съседка са каквито са и у нас и е безсмислено да се влачат продуктите оттук.

Само сърбите повече от нашите в Аспровалта

Благоевградска туроператорска фирма предлага почивка за нашенци в седем хотела в курортите Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос. От първи юни нощувките са 5, а цената в Аспровалта и Неа Врасна е 90 лева, в Ставрос - 95 лева. От 1 юли цената в първите две селища скача на 145 лева за 5 нощувки на човек, а в Ставрос - на 160 лева. Най-скъпо е през август - тогава цената за 5 нощувки на човек е от 175 до 230 лева в зависимост от категорията на хотела и екстрите, които предлага. "В Ставрос комплексите са с басейни, затова е по-скъпо. В Аспровалта пък предлагаме и храна, обяд и вечеря на човек струват само по 8 лева. Идват не само жители на Югозападна България, много са столичаните, пристигат от Пловдив и дори от Варна. В хотелските бази има създадени условия за готвене и нашенците често се възползват от това, за да не харчат пари за хапване в гръцки заведения", твърди собственик на благоевградска туристическа агенция.

Все повече са тези, които искат да бъдат в Гърция за повече време - остават за по 10 и 15 дни, че и по 20 дни. В курортните селища Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос българските туристи отстъпват по брой само на сърбите.

Съседите чакат 27 милиона туристи

Гръцката Агенция на хотелиерите очаква между 25 и 27 милиона туристи в страната през това лято. Това е малко повече в сравнение с миналата година. Разпределението на летовниците обаче няма да е равномерно в плажовете. Причината е, че атакуваните допреди няколко месеца от бежанци острови бележат драстичен спад на записвания, разказа Анастасия Балездрова, журналист в Атина. Тя даде пример, че през май месец резервациите на спокойния остров Родос са били с 3,2% повече в сравнение с май 2015 г. В същото време остров Кос, който беше точка на мигранти от Близкия изток, бележи спад от 21,6% на туристите през май. Заради евентуална нова вълна от мигранти се очаква островите в североизточната част на Егейско море да посрещнат по-малко летовници.

Иначе от това лято всички парчета земя насред моретата в Гърция имат 24% ДДС върху туристическите услуги. През миналата година налозите на 11 бяха доста по-ниски. Увеличаването на ДДС води и до вдигане на цените на нощувките на островите. Средната онлайн цена, на която са продавани легла в хотелите през "Триваго" през май например, е била с малко над 9 на сто по-висока в сравнение с миналата година. Ако нощувката през 2015 г. е струвала 82 евро, то миналия месец е била 90 евро, допълни Анастасия Балездрова.

Повече наши на Бяло море, 32% загърбиха Турция

180 000 пътуват всеки уикенд из страната

Повече българи стягат куфарите за ваканция в Гърция това лято. Интересът към южната ни съседка расте с всяка изминала година, твърдят собственици на туристически агенции. "Очакват се 550 000 почивки на българи в южната ни съседка. За сравнение през миналата година броят е бил 510 000", обяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според него причината е очакваната силна преса на българския туристически продукт заради геополитическата обстановка в Турция и Египет. Експерти от туристическия бранш обясниха, че прогнозите за бум на чуждестранни туристи по нашето море заради нестабилната обстановка в други държави и данните за пълни бази са накарали повече българи да се насочат за лятна ваканция към Гърция. Иначе най-много нашенци ще събират тен по родното море. Повечето обаче избират да прескочат по три пъти за дълъг уикенд до нашите плажове. Малцина са тези, които могат да си позволят седмица или две ваканция на Черно море. Тенденцията се запазва през последните години, обясниха от туристическия бранш.

За ваканция в чужбина след Гърция, българите отскачат до Сърбия, Македония, Румъния. Резервациите за Турция бележат спад от 32%, отчете Румен Драганов. По думите му немалко са и нашенците, които избират да отскочат и до Германия, Испания и Италия.

Иначе 180 000 българи всяка седмица пътуват из страната. Те използват уикендите, за да отскочат до близки, да отидат на СПА, да се отдадат на културно-исторически туризъм, да стигнат до морето или да разпуснат в планината.

250 евро глоба за палатка извън бивак

Нашенци, пътували скоро до Северна Гърция, коментират, че местните са вдигнали ударно глобите за туристи, които разпъват палатки на нерегламентирани за това места по крайбрежната ивица. Таванът е 250 евро, а вече имало и случаи на глобени българи, които отказали да заплатят глобата си, но властите в южната ни съседка ги издирвали по регистрационните номера на автомобилите.

Според кърджалийци, пътували през майските празници в района на Фанари, цените на зеленчуците - домати и краставици, нямат промяна, но все още остават двойно по-скъпи заради валутния курс. По тази причина родопчани, решили да пътуват до Беломорието, традиционно си носят храна.

Бум на плаж за ден с узо и "калимера"

И столичани пътуват за ден до южната ни съсека. Туроператори масово предлагат еднодневна екскурзия с плаж в Гърция. В последните години от тази услуга се възползват хиляди хора от Пиринския край. Напоследък обаче фирмите организират пътуването от София, тъй като и столичани предпочитат да изкарат един ден на Бяло море в южната ни съседка. Само срещу 29 лева столичани могат да стигнат до Кавала през уикенда, където да изберат как да прекарат времето си. Те могат да отидат на плажа, да тръгнат на пазар или просто да се разходят в града. За благоевградчани същата екскурзия излиза само 20 лева. Жителите на Пиринския край посещават много от гръцките курортни селища - Аспровалта, Неа Врасна, Неа Паралиа, Ставрос. "Еднодневната екскурзия дава възможност на нашите туристи да се попекат на гръцките плажове срещу минимални харчове. Най-голямото предимство е, че морето на Гърция е по-близо от нашето Черноморие", признават туроператори от Благоевград.

След 1 юни е истинският бум на туровете за един ден до южната ни съседка. Рано сутринта през уикенда автобусите тръгват на път за българо-гръцката граница. Цената на пътуването варира от 20 до 40 лева в зависимост от разстоянието до съответния курорт. "Закарваме хората до плажовете, през летните месеци автобусите са винаги пълни, пътува се най-често в събота и неделя, но има фирми, които возят и в петък", споделят собственици на туристически агенции в Пиринско.Наемат наши за дограми

С настъпването на лятото немалко гърци търсят работна ръка в Кърджалийско. Съседите идват у нас и набират хора за ремонтни услуги и по-конкретно за поставяне на ПВЦ дограма заради по-ниските надници в България. Така доста хора от Родопите изкарват пари от офертите на южните ни съседи.

Наемат наши за дограми

С настъпването на лятото немалко гърци търсят работна ръка в Кърджалийско. Съседите идват у нас и набират хора за ремонтни услуги и по-конкретно за поставяне на ПВЦ дограма заради по-ниските надници в България. Така доста хора от Родопите изкарват пари от офертите на южните ни съседи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай