Габриел: Отговорност на всички нива за децата с увреждания

Габриел: Отговорност на всички нива за децата с увреждания | StandartNews.com

София. За да помогнем на децата с увреждания е нужна непрекъсната борба с предразсъдъците и отговорност на всички нива, заяви Мария Габриел, евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП. Кръгла маса „Различията - обща надежда за Европа", посветена на младите хора в неравностойно положение, събра в София кмета на столицата Йорданка Фандъкова, евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, представители на Френското посолство в България, неправителствени организации. Представен беше едноименният проект, изпълняван по програма „Младежта в действие", чиято цел е да покаже, че един социален или физически проблем може да насочи младежите в различни посоки, но не задължително в посоката на изолация.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че в тази кауза сътрудничеството между общината и неправителствените организации е от ключово значение. „Няма институция, която да се справи сама с това предизвикателство. Колкото по-рано се започне работата с тези деца, толкова по-успешна е тяхната последваща интеграция", заяви Фандъкова. Тя информира, че Столична община има разработена процедура за работа с доброволци към домовете за деца, лишени от родителска грижа, което спомага те да се почувстват така, както здравите им връстници.

Евродепутатът Мария Габриел отбеляза постигнатия напредък в отношението към младежите с увреждания. Налице промяна в парадигмата по отношение на начина, по който те се третират в ЕС. „Вместо осигуряване на социални грижи и помощи за младежите с увреждания се наблюдава преход към спазване на техните човешки права и гарантиране на адекватна среда. Проектът ни кара ясно да видим как България и Франция могат да допринесат за промяна в цялостната нагласа към този проблем", подчерта евродепутатът.

В тази връзка тя представи резултати от изследване на политиките на държавите членки за децата с увреждания, което посочва, че законодателството съществува, но проблем остава неговото прилагане. Основните предизвикателства са правото на достъп на децата с увреждания до образование, здравни грижи и спорт, липсата на надеждни данни за броя на децата с увреждания и естеството на уврежданията.

„За да се помогне на децата с увреждания е нужна непрекъсната борба с предразсъдъците, информираност, отговорност на местната власт и семейството", заяви Мария Габриел.

Вероник Норт-Минка, аташе по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество във Френското посолство, отбеляза предимствата на изпълнявания проект, препоръките от който ще позволят приемане на цялостно и завършено интегриране на младежите в неравностойно положение. „Днес сме тук, за да напомним на гражданите и властите че сме колкото различни, толкова и равни", посочи Норт-Минка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай