Фритата - лесна вечеря с каквото имате под ръка

5 рецепти, които дори не е нужно да спазвате

Фритата - лесна вечеря с каквото имате под ръка | StandartNews.com
  • Често наричана италиански омлет. Тя е лесна, бърза с продукти които имате под ръка. Разбитите и сготвени на тиган яйца нямат строгия канон на френския омлет. Най-хубавото на фритата е, че дава пълна свобода на фантазията и обикновено е нещо, което се приготвя от остатъци или с продукти от типа "каквото има в хладилника". Тя е класическа бърза вечеря за делничен ден, но може да се приготви и за закуска или обяд. Произходът на фритата не е ясен, но се твърди, че това е италиански вариант на испанската тортийя, която представлява дебела палачинка от задушени картофи с яйца. Фритата може да се направи от буквално всичко и няма правила.

Ето 5 идеи, които дори не е нужно да спазвате

 

Със спанак и рикота

Продукти: 6 яйца, половин тиквичка, нарязана на тънки филии, шепа спанак, 150 гр. сирене рикота, щипка чили, 1 глава лук, нарязана на ситно

Приготвяне: Подобно на фритатата с паста, разбийте яйцата добре и ги подправете. Внимателно добавете съм тях натрошената рикота и леко разбъркайте, така че парчетата да останат цели.

В огнеупорен съд на котлона задушете чилито, лука и тиквичките. Когато омекнат, добавете и спанака.

Накрая прибавете и яйцата и отново разбъркайте по-внимателно заради рикотата.

Върнете на котлона, докато фритатата е готова от долния си край, а след това изпечете във фурната и отгоре.

 

 

С домати и сиренце

Продукти: 6 яйца, 250 гр. чери домати, разполовени, 1 глава лук, нарязан, 1 скилидка чесън, нарязана, 125 гр. натрошено сирене, шепа магданоз, накълцан

Приготвяне: Разбийте яйцата с магданоза, сиренето, сол и пипер. В тиган задушете лука и чесъна, а след това и чери доматите - колкото да омекнат, но не и да станат на сос. Накрая сложете и сместа с яйцата и оставете на котлона, докато се стегне отдолу.

Преместете под грил, за да се сготви и от горната част.

 

 

Мини фритата с тиква

Продукти: 1 малка тиква, 1 глава червен лук, 1 люта чушка, 6 яйца, 100 гр. козе сирене, мащерка

Приготвяне: Почистете тиквата от семките и нарежете с белачка на тънки ленти. Нарежете и лука на дълги ленти. Задушете ги заедно с нарязаната люта чушка. Оставете ги да се охладят.

Разбийте добре яйцата с натрошеното козе сирене, зеленчуковата смес, мащерката, сол и пипер.

За да станат мини фритати използвайте форма за печене на мъфини. Можете да намаслите със зехтин директно всяка от формичките, но може да ползвате и хартиени подложки за тях.

Изсипете сместа на равни части и печете във фурна. Ако нямате форма за мъфини, може да направите обикновена фритата на тиган и във фурна.

 

 

С гъби и зелен лук

Продукти: 200 г настърган пармезан, 1/4 чаена лъжица черен пипер, 8 големи яйца, 1/2 чаена лъжица сол, 1 супена лъжица зехтин, 300 г гъби, нарязани, 3/4 чаша пресен лук, ситно нарязан, 1/3 чаша пресен босилек, нарязан, 2 чаши рукола, 2 чаени лъжици лимонов сок, пресен

Приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете първите три съставки. Добавете 1/4 чаена лъжица от солта. Разбъркайте енергично. Загрейте тиган, подходящ за печене и във фурна, ако имате такъв. Ако нямате, може да използвате тава за печене със средна големина. В тигана добавете 2 чаени лъжици от мазнината, размажете. Запържете гъбите заедно с оставащата 1/4 чаена лъжица сол.

Разбъркайте гъбите в тигана за около 5-6 минути, докато покафенеят и течността започне да се изпарява. Добавете лука и сотирайте за още 2 минути. Намалете котлона. Добавете разбитите яйца и босилека. Разклатете тигана, за да се разлеят равномерно навсякъде. Гответе 5 минути. Прехвърлете във фурната и гответе за още 7-8 минути.

Извадете фритатата от фурната. Оставете да отпочине 5 минути преди да сервирате.

 

 

С пресни картофки

Продукти: 200 г. Пресни картофи, 1 глава лук, 6 яйца

Приготвяне: Загрейте зехтин в тиган. Когато се сгорещи, добавете картофите и лука. Подправете с морска сол и черен пипер на вкус. Покрийте и гответе, докато омекне, около 15 до 20 минути. Сваля се от котлона, изсипва се в голяма купа и се оставя да изстине. Когато изстинат, добавете яйцата към картофите. Смесете добре. Загрейте 1 супена лъжица зехтин в тиган. Добавете сместа от картофи и яйца и гответе, докато започне да покафенява отдолу, около 6 до 8 минути. Внимателно поставете чиния върху тигана и обърнете върху чиния. Добавете чери домати за декорация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай