Фотографка издъхна, без да дочака линейка

Фотографка издъхна, без да дочака линейка | StandartNews.com

Медиците са стигнали за 18 минути, контрират от здравното министерство

София. 40-годишната сватбена фотографка Елизабет Димитрова почина на улицата в столичния кв. "Надежда", докато чакаше линейка. На младата жена й прилошало на връщане от абитуриентски бал, който снимала. Според колегата й Младелин Димитров, който е бил до нея в последните й мигове, линейката е закъсняла с около 40 минути. Екипът пък нямал дефибрилатор, а само уред за ЕКГ. Близките на Елизабет са афектирани, защото смятат, че закъснението на линейката се е оказало фатално. Според Министерството на здравеопазването (МЗ) обаче Бърза помощ е пристигнала навреме. Към момента все още няма данни от аутопсията, които да посочат точната причина за смъртта на Елизабет. Здравният министър д-р Таня Андреева е назначила проверка по случая.

"През целия ден бяхме заедно с Елизабет - нито й беше лошо, нито нищо. Просто бяхме малко уморени от жегата и задушното време. Когато приключи абитуриентският бал, си тръгнахме. Качих я в моята кола, защото леко ръмеше. Тя каза, че нещо не й е добре и май ще повърне. Излезе от колата и каза: "Много хора има", след което припадна", разказа пред "Стандарт" Младилен Димитров. Според него това се случило към 20,30 ч в понеделник, плюс минус две-три минути. Веднага позвънили на Бърза помощ, а оттам казали, че линейката пътува и не бива да местят жената. "Тук, на място, имаше две бивши медицински сестри от спешно отделение, които започнаха да я обдишват и да правят сърдечен масаж. Така казаха по телефона хората, с които едната държеше връзка - 5 тласъка към едно вдишване. 15 минути по-късно аз звъннах на тел. 150, вдигат ми от тел. 112, питах какво стана с линейката, защо се бави вече 15 минути. Оттам казаха - ще ви прехвърлим на Бърза помощ. Оттам никой не отговори и жената на тел. 112 ми каза "Не отговарят оттам" и ми затвори. Това се случва в интервала 20.45-20.50 ч. Когато линейката дойде, беше 21.10-21.12, направете сметката!", споделя разстроен Димитров. Той твърди, че може да го докаже забавянето по телефонните разговори - в колко часа са звъняли, на кого. "Линейката дойде на 40-ата минута с две дами вътре и шофьора, загубили се в квартала, човек се качил с тях и ги докара. Дойдоха и единственото, с което разполагаха в линейката, беше апарат за ЕКГ. Оттам нататък -

нямаха дефибрилатор, не я интубираха

а буквално 2-3 минути преди да дойде линейката, я видях как за последен път се опита да си поеме въздух", разказва Димитров. "Казахме им, че напипваме пулс. Не пожелаха дори да я обдишват, не я интубираха. Нямаха на разположение кислород, нямаха дефибрилатор, за да събудят сърцето. Дойдоха и казаха, че е мъртва", казва Младилен. Той твърди, че синът на жената, която се опитвала да реанимира Елизабет, работи в "Пирогов". Мъжът казал, че напипва много лек пулс. Линейката си тръгнала, след като дошла полиция. 2 минути след това на мястото пристигнал съпругът на Елизабет - Тони Димитров, и му станало лошо. "Някой се обади да дойде Бърза помощ за него и детето му. Медиците се върнаха и му се изсмяха в лицето. Пред очите ми", възмутен е Младилен.
Той твърди, че колежката му е била в цветущо здраве. Заедно работели от 10 г. и никога не се е оплаквала от нищо. Още щом припаднала, Младилен се обадил на мъжа й Тони, за да го попита има ли някакви заболявания, пие ли хапчета за нещо, за да знае най-адекватно как да постъпи, когато дойде лекарят. "Каза ми, че жена му

няма абсолютно никакви болести

не взема лекарства, че не е имала до момента никакви оплаквания. От "Съдебна медицина " ни казаха, че няма причина за смъртта. Просто затруднено дишане и сърдечна недостатъчност", твърди той.
Здравният министър д-р Таня Андреева пък съобщи, че по случая е назначена проверка, която ще бъде извършена от агенция "Медицински одит". От официалната информация на МЗ личи, че забавяне не е имало - линейката е пристигнала на 18-ата минута - при норматив 20 минути. На 26 май в 20,31 часа в Центъра за спешна медицинска помощ - София, е постъпил сигнал за "припаднала и неадекватна жена на около 35 г". В 20,42 часа сигналът е предаден за изпълнение на линейка, която дошла от кв. "Овча купел 2", твърдят от здравното ведомство. В 20,49 часа колата била на мястото на инцидента в кв. "Надежда". "Заварена е жена без дишане, с цианоза и с трайно разширени зеници

На ЕКГ е установена права линия

Въпреки това е опитано обдишване с маска Амбу и индиректен сърдечен масаж. В подобни случаи не се ползва дефибрилатор", заявиха от МЗ. След проверката, при установяване на нормативни нарушения, ще има и санкции, твърдят от ведомството.
Елизабет Димитрова е известна като един от най-известните сватбени фотографи у нас. Заедно със съпруга си - видеооператора Тони Димитров, са собственици на сайта 100usmivki.com. Във фейсбук страницата на Елизабет един от близките й споделя, че тя ще бъде запомнена с вечната си усмивка. А в обявите си за фотографски услуги тя призовава бъдещите си клиенти да не забравят да се усмихват.

МВР ПОТВЪРДИ: 14 пъти звънели на спешния тел. 112

14 обаждания до спешния телефон 112 е имало в неделя вечерта за фотографката Елизабет Димитрова, съобщиха за "Стандарт" от пресцентъра на МВР. Първото е постъпило в 20,30 часа и веднага е било предадено на Спешна помощ. Две минути по-късно, в 20,32 часа, е постъпил писмен отговор, че сигналът е получен от медиците. Близка на фотографката също се е обадила в 20,30 часа, след което в следващите 10 минути последвали още 10 обаждания, обясниха още от МВР. Следващото повикване е било в 21,12 часа, въпреки че там е била пристигнала линейка. Последното е било в 21,34 часа с питане къде може да се подаде оплакване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай