Фонтанът на Витошка става "сух"

Фонтанът на Витошка става "сух" | StandartNews.com

Фонтанът на бул. "Витоша" в София, предизвикал вълна от негативни реакции, ще  стане от типа "сух", каза главният архитект на София Петър Диков пред "Дневник", който е инициатор на идеята. Съоръжението, което през последните няколко години предизвика остри реакции заради вида си, първоначално щеше да бъде премахвано, но от местната управа имат нова идея.

Според Диков фонтанът трябва да бъде изравнен с настилката и да не се събира вода, а тя веднага да се отича. Дюзите ще бъдат от материал, който да не е метал, и ще вградени в настилката, за да не бъдат откраднати. При т.нар. "сухи фонтани" водата циркулира от резервоара през дюзите и обратно постоянно.

При поставянето си фонтанът беше посрещнат с остри критики от доста граждани, което накара общината да проведе конкурс за нов облик. По идея на кмета Йорданка Фандъкова студенти от Националната художествена академия направиха проекти, след това гражданите гласуваха в анкета на сайта на общината. Първоначално гражданите можеха да гласуват само за едно от предложенията, а после се появи и отговор "Демонтаж", който в крайна сметка беше избран от най-много хора.

Тогава Петър Диков посочи, че ще подготви проект за премахването на фонтана, което да се осъществи при ремонта на третия участък от единствения пешеходен булевард в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай