Четвъртък,

Филтър от водорасли чисти водата от петрол

От: Людмила Милчева -
A
A
A

Уникални биофилтри, създадени въз основа на най-устойчивия в света фукус водорасли, могат ефективно и безопасно да пречистват морската вода от замърсяване с нефтопродукти, заяви водещият изследовател в Южния научен център на Руската академия на науките, доктор по биология Олег Степанян.

Заедно с колегите му в Мурманския морски биологичен институт, учените са открили специални биотехнически структури – плантации от водорасли, които се оказали способни да изчистят водата от петролните петна. "В случай на разливи нефтът може да се събира механично, но това може да се направи и по по-естествен и ефективен начин - чрез ограждане на опасната зона с биофилтър от водорасли, който ще разлага нефта на прости вещества дори при допълнителни замърсявания", каза Степанян.

Според него тази технология за използване на биофилтри е уникална. Освен това учените успяха да идентифицират най-устойчивите водорасли, които могат да бъдат използвани за целта. "Проучването на водораслите показа, че балонният фукус е най-стабилният суперорганизъм", обяснява ученият.

Тези водорасли растат предимно в северните морета и издържат на температура от минус два до плюс 30 градуса, адаптират се към светлината по време на полярния ден и към липсата на такава по време на полярните нощи. Техният диапазон на устойчивост на петролни продукти е 50 милиграма на литър с максимално допустима концентрация хиляда пъти по-малка - 0,05 милиграма на литър.

Експериментите показват, че няколко десетки килограма от тези водорасли, подредени по определен начин, са способни да утилизират няколко тона петролни продукти във водата. "Нашето откритие може да се приложи навсякъде по света, защото методологията позволява да се избере вида на водораслите според местната територия и начина на тяхното поставяне във водата", казва Степанян.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички