Филм превръща цар Самуил в македонец

Сценарият е пълна измислица, казва Божидар Димитров

Филм превръща цар Самуил в македонец  | StandartNews.com

Възможно ли е да се създаде нова филмова война между Македония и България? Подобна на онази с документалния "Трето полувреме"?

 

През 2012-а скандалът избухна, когато чешко-сръбско-македонската лента, финансирана от Националния филмов фонд, изопачи историческата истина за статута на Македония по време на Втората световна война, представяйки българите като окупатори. Сега назрява нова конфликтна ситуация с предстоящата лента на Антонио Митрикевски "Цар Самуил", която разказва за живота и делото на българския владетел. Държавната подкрепа за продукцията е в размер на 485 хил. евро, а сюжетната линия внушава "македонската същност" на монарха.

 

В интервю за македонския в. "Вечер" Митрикевски разкрива и някои реплики от филма, които издават откровена манипулация на историческата истина. Във филма Самуил е "предводител на първия македонски бунт срещу българското царство". В края на историята, преди да умре, "македонският" владетел изрича следните думи пред своя слуга Радан:
"До този момент имаше три големи царства. Ромейското, германското и българското. Българското го победихме. Остават две. Те никога няма да се съгласят с повторната поява на македонското, но аз ти обещавам, че него ще го има, Радане".
По повод неочаквания "обрат" в историческата личност на цар Самуил директорът на НИМ Божидар Димитров коментира:
"Сигурен съм, че филмът ще предизвика сред различни кръгове на българското общество недоумение или отвращение, каквото аз изпитвам. Твърде много ми се случва да коментирам подобни неща, вършени в Македония, като за някои от тях, които засягат и дейността на НИМ, направо воювам. Само през миналата година на музея се наложи да участва в яростни битки заради една обща балканска изложба, да преодолеем съпротивата на македонците да представят Гоце Делчев като македонски революционер, а не като български", заяви той пред БНР.

 

"В този сценарий, поне от това, което знаем, всичко е не само измислено, но и е антибългарско. Филмът започва с антибългарско въстание на цар Самуил и македонското царство срещу българското царство, което е окупирало Македония от няколко века. Те успяват да победят българската държава и да я унищожат. Ясно е, че това е една невероятна измислица и злоупотреба с историята, тъй като във всички документи, които съществуват, Самуил е представен като български цар", допълва проф. Димитров и еднозначно заявява, че няма никакви съмнения в българската народност на царя, управлявал нашите земи от 997 до 1014 г.


Случаят не остана незабелязан и от евродепутата Андрей Ковачев.

 

"Със сериозно безпокойство научих за новия филмов проект в Република Македония за живота на българския цар Самуил. Според излязлата информация там ще бъде направен опит за груба историческа манипулация, целяща да внуши, че Самуил е "македонски" цар и е отстоявал позициите и внушенията на сегашните управляващи в Скопие. Това е в остро противоречие с цялото досегашно човешко историческо познание, събрано в трудовете на пътешественици и учени и доказано чрез оригинални исторически ръкописи и артефакти. Смятам, че ЮНЕСКО трябва да защити безценните исторически оригинали от посегателство", написа Ковачев. Евродепутатът подчерта, че този род откровени манипулации на Скопие целят укрепването и развиването на изкуствена идентичност чрез фалшифициране на историческите извори. Ковачев настоява ЮНЕСКО да се намеси и да защити българската история от този род посегателства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай