Вторник,

Фермери и ловци искат хайки за вълци

От: Администратор -
2372
Фермери и ловци искат хайки за вълци
A
A
A

Хората в няколко общини пропищяха от ежедневните набези на вълци. Хищниците атакуват села и не се страхуват да влязат в оборите дори денем. Повечето от животновъдите спят в оборите в Якоруда, за да опазят домашните си животни от нападенията на вълчите глутници. Десетки са случаите на убити от зверовете четириноги тази година. Жертва на хищниците са не само стадата с овце и кози, но също така жребчета, телета, магарета. Местните ловни дружинки са безсилни, тъй като нямат право да организират хайки и не могат да ловуват извън определените им ловни полета. "Набезите много зачестиха. Най-лошото е, че това става и посред бял ден. Носим пиратки в джобовете, хвърляме непрекъснато, че може да налетят и на човек. Авджиите не могат да гърмят по тях, тъй като трябва разрешение от министерството, за да се организира хайка и отстрел на вълците", твърдят стопани от село Черна Места. Убедени са, че са се появили нов вид хищници, кръстоска между куче и вълк, които са по-едри. Следите, които оставят от лапите си, са много по-големи от тези на обикновените вълци. Кметът на селището Джемал Шарански алармира, че само преди броени дни глутница е нападнала ферма. Над 20 овце на животновъда Салих Табак са убити от кръвожадните четириноги.

Авджии припомниха, че от много години в България няма организирани хайки за вълци и това е една от причините за разрастването на популацията. Ловци от Бургаско, Пернишко и Кюстендилско се обявиха против сезонна забрана за ловуване на вълци. Идеята е на природозащитници от сдружение "Балкани", които представиха разработен от тях национален план за управление на вълка. Той предвижда да бъде забранен отстрелът на хищника всяка година от 1 април до 30 юни, когато животните се размножават и отглеждат малките си. Бургаските животновъди обявиха идеята за абсурдна и популистка. Защото популацията на хищника през последните години заема застрашителни размери. В защита на стопаните се обявиха и ловците от региона, които потвърдиха, че вълците са се превърнали в бич за цяла Странджа.

Междувременно две бременни кошути бяха убити при бракониерски лов в местността Чуките край севлиевското село Батошево. За разстрела има арестуван столичанин.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички