"Феникс" ще гони БГ титла на екомаратон в Лондон

"Феникс" ще гони БГ титла на екомаратон в Лондон | StandartNews.com

Студентите от Техническия университет в София ще преследват първа титла за България на започващия Шел Екомаратон в Лондон на 30 юни. Те са конструирали градски автомобил, задвижван с водородна горивна клетка, който тежи само 80 кг. Кръстили са колата си символично "Феникс". Миналата година отборът от ТУ-София се класира втори в категорията си, като измина 215 км/м3. Победителите бяха студентите от Политехническия университет във френския Нант с 373 км/м3.

"Феникс" ще бъде представен публично в понеделник пред хотел "Хилтън". България ще участва общо с три отбора. Другите два са тимовете на Техническия университет в Русе и на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм в Чепеларе. Русенци ще участват в категорията "прототипи", задвижвани с електрическа батерия, а учениците от Чепеларе традиционно вече четвърта година ще представят прототип с батерия и соларен панел.

За първи път състезанието ще се проведе в Лондон на специално изграденото трасе около олимпийския парк "Куин Елизабет". Българското участие е под патронажа на министерствата на образованието и екологията и националната комисия за ЮНЕСКО. Представянето на българските участници ще бъде приветствано от посланичките на Нидерландия Том ван Оорсхот и на Великобритания Ема Кейт Хопкинс, както и от директора на Шел България Камелия Славейкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай