Фатален първи мач прати Наско в кома (ОБЗОР)

Фатален първи мач прати Наско в кома (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обвиняват апаши за рухналата врата, учителят в шок, че не е бил на площадката

Апаши са виновни за трагедията с осмокласника от Разлог, който е в кома, след като футболна врата падна върху главата му. Металната рамка се стовари върху 16-годишния Атанас Мишков по време на мач. Направената проверка установи, че липсваща "Г"-образна свръзка на вратата вероятно е причинила инцидента в основно училище "Никола Парапунов". За падането допринесъл и силният вятър. Предполага се, че крадци са задигнали липсващия елемент.

Наско имал малшанса да участва като вратар по време на часа по физическо. При това той за първи път се навил да участва в школския мач, но понеже не бил силен в техниката, застанал на вратата.

На спортната площадка играели четирима съученици, останалите били с учителя Иван Дурев във физкултурния салон.
Веднага след като бил повален от падналата врата, Наско първо е закаран в болницата в Разлог, а след това е транспортиран до "Пирогов" в София. Лекари от неврохирургията продължават да се борят за живота му. Атанас още е в дълбока кома.

Има двустранно счупване на черепа и мозъчен оток

"Направени са му високоспециализирани изследвания, но състоянието му продължава да е критично. На този етап не могат да се давят прогнози кога може да се събуди или дали ще успее да се възстанови напълно след подобни травми", каза говорителят на "Пирогов" Мария Пойразова.

Никой не е подозирал за опасността да падне вратата. Тя се държи от укрепителен елемент за външната метална мрежа, за който не се знае кога е задигнат. Спортната площадка е изградена преди 4 години, тя е с изкуствена настилка. Направена е по проект, приета е без забележки от финансиращия орган. Предадена е на 22 март 2012 година от общината като капиталов актив на училището за експлоатация. Целта била да има къде да спортуват и учениците, и други деца от района. Никой не е допускал, че може да се случи такъв тежък инцидент. Прегледани са записите от видеокамерите в учебното заведение. На тях се вижда как цялата врата се обръща и рухва върху осмокласника.

С час на класния ръководител започна вчера учебният ден в училище "Никола Парапунов" в Разлог. Двама психолози работят с децата след тежкия инцидент с Атанас. "Направихме извънреден инструктаж с учителите преди учебните занятия. В първия час на децата бе обяснено, че имат не само права, но и задължения. Става въпрос за поведението им в района на училището,

за да не се поставят под заплаха животът и здравето им

В класа на пострадалия ученик са две психоложки - училищната и нейна колежка от общината", заяви директорът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов, който е в Разлог от сряда.

Едно от момчетата, които играли заедно с Наско, не е дошло на училище. То е в шок и е останало в дома си в село Добърско. "Ще го посетят вкъщи директорката Даниела Пелтегова, класната му и една от психоложките. Най-важно е да се погрижим за децата и за тяхното психическо здраве в този труден момент. Искам да подчертая, че целият учителски колектив е в стрес, силно притеснени са всички преподаватели, стъписани са и те, и учениците. Училището е едно от добрите в Пиринския край, не биваше подобен тежък инцидент да се случва, но можем да върнем нищо назад", каза още Златанов. Той не скри, че някои от персонала са готови да напуснат, тъй като не издържат на ежедневния стрес. А трагедията с Наско съвсем ги разстроила.
Златанов призова да не се търсят веднага виновни, тъй като има образувано досъдебно производство. Работа на разследващите е да установят всички причини за нещастния инцидент. Факт е обаче, че момчетата на спортната площадка са били оставени без учителски надзор. Просто преподавателят не е имало как да е на две места едновременно - в салона и на игрището в двора на училището. Не е имало надзор и наблюдение от учителя, оставени са били сами тези деца. "Проведох среща с градоначалника Красимир Герчев, за да обсъдим статута на тази площадка. Тя се ползва и от ученици, и от други жители на града - след учебно време и в почивните дни. Директорката ми сподели, че често външни лица влизат вътре и играят дори в учебно време. Поисках искам ясни правила за ползване, стопанисване и поддържане. Лошото е, че го правим след този тежък инцидент", допълни Ивайло Златанов. Той е настоял периодично

специалисти от общината да извършват проверка

на игрището, за да се уверят в целостта, здравината и безопасността на съоръженията.
Учителят по физическо възпитание Иван Дурев в четвъртък бе в "Пирогов" в София, той придружил Наско с линейката. До детето е и майка му Жана, която е безработна. Баща му Николай е международен шофьор и го чакат да се върне в страната. Семейството има по-малка дъщеря. Минути след инцидента преподавателят отрече Наско да е висял на вратата и това да е предизвикало инцидента. "Той е висок колкото вратата. Никога не е играл футбол, направи го за първи път. Не знам какво стана, всички сме в шок. Цялата врата рухна върху момчето", успя да каже учителят по физическо.

"Белята стана. Сега всички в Разлог се молим за Наско. И стискаме палци да се възстанови", споделят през сълзи учители в ОУ "Никола Парапунов". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай