Фандъкова:"София и Търново са лоялни конкуренти за евростолица на културата 2019"

Фандъкова:"София и Търново са лоялни конкуренти за евростолица на културата 2019" | StandartNews.com

Велико Търново. "От подготовката на кандидатурите за европейска столица на културата до момента Столична община и Община Велико Търново са много лоялни конкуренти", каза при посещението си в региона столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя бе гост на Стражица по повод 45 г. от обявяването на селището за град и се поклони пред чудотворната икона на св.Богородица Троеручица в Арбанаси.

Според нея в рамките на проекта за европейска столица, не може да се говори за конкуренти, защото няма да има губещ. На 4-5 септември е последният етап от съревнованието, като тогава ще бъде обявено кой от 4-те града, останали в надпреварата, печели. "Който и от нас да спечели, с Търново можем да реализираме заложените проекти, защото сме подготвени, имаме отделения ресурс и можем да работим", каза Фандъкова. „

След разговор с кмета на Велико Търново Даниел Панов столичният кмет отчете , че обмяната на добри практики е много важна. "София ползва идеите на Велико Търново в областта на туризма, а вече е факт доброволческо формирование за реагиране при кризи в старата столица, което е по аналог на софийското. Това е възможност хората, които искат да помагат, да бъдат оборудвани и подготвени", каза тя.

Панов благодари на Йорданка Фандъкова, която първа помогнала на Велико Търново със сметосъбиращи машини при юнското наводнение.

Велико Търново чака 7,8 млн. лв. от държавата за ремонт и изграждане на улици и тротоари, съобщи кметът Даниел Панов.

Скоро се очаква да започне ремонт на пет парка и обновяване на пространството около Двореца на културата и спорта. "Чакаме да отворят схемата по Трансгранично сътрудничество, за да внесем проекта за изграждане на крайречна зона, където си партнираме с румънския град Александрия", добави кметът. Той благодари на Йорданка Фандъкова, която първа помогнала на Велико Търново със сметосъбиращи машини при юнското наводнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай