Фандъкова забрани "Луковмарш", шествието не спря

Фандъкова забрани  "Луковмарш", шествието не спря | StandartNews.com

София. Йорданка Фандъкова е издала заповед за прекратяване на провеждането на "Луковмарш" в района на пл. „Св. Александър Невски". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

 

В 17.32 часа в Столична община е получено писмо от директора на Столична дирекция на вътрешните работи, с което се иска кметът на София да предприеме мерки за прекратяване на мероприятие със събиране на хора в района на пл. „Св. Александър Невски". В писмото се казва, че е констатирано масово събиране на хора в района на пл. „Св. Александър Невски" и ул. „Оборище" и че „по оперативни данни на СДВР част от присъстващите лица в минал период са участвали в различни правонарушения, включително по време на спортни мероприятия, обясняват от пресцентъра на СО.

 

Въпреки че столичният кмет забрани факелното шествие, то започна под засилено полицейско присъствие и продължи да се движи към дома на ген. Христо Луков. До момента събитието минава спокойно и няма нарушения на обществения ред.

 

Временно е затруднено движението на кръстовището на бул. „Княз Ал. Дондуков" и ул. „Кракра", съобщиха от пресцентъра на Столична община. По-бавно се движат и трамваите 20, 22 и тролейбуси по линии 1,2 и 4, съобщава "Фокус".

 

„Днес към обяд за последно бяхме привикани в СДВР и там ни беше обяснено, че министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев има намерение, когато се съберем, да изиска от Йорданка Фандъкова шествието да бъде прекратено с мотивите, че може да се стигне до сблъсъци в Пловдив. Уверихме ги, че сме взели всички мерки да не се стигне до това, но те казаха, че вече е решено, т.е. ни поставиха пред свършен факт. Това показва само едно. С това, което правим през последните 10 години, сме уплашили някого. Наследниците на убийците на ген. Христо Луков ги е страх от това, което правим. Страх ги е от това, българският народ и българските младежи да последват примера на своя народ. Цяла София днес е под полицейска обсада, но това не трябва да ни плаши и разколебава. Това показва, че вървим по правилния път", каза един от организаторите на факелното шествие в столицата.

 

Малко преди 19 часа шествието се отправи към дома на ген. Христо Луков. Плътен кордон се опита да попречи на хората да преминат по бул. „Васил Левски" и ул. „Оборище", но не успя.

 

Десет от участниците във възпоменателното шествие за ген. Христо Луков са отведени в столични полицейски управления. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Част от тях не са носили лични документи или били със забранени предмети. От МВР съобщават, че един от арестуваните е участвал в протеста в Пловдив от вчера.

 

„Луковмарш" приключи малко след 19, 30 часа. Шествениците положиха венец пред дома на ген. Христо Луков, който се намира на ул. „Тракия". Те запалиха и свещи в негова чест, след което се разотидоха.

 

По-рано днес БСП излезе с официална декларация за факелното шествие в София тази вечер. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай