Фандъкова: Строим 12 детски градини през 2014-а

Фандъкова: Строим 12 детски градини през 2014-а | StandartNews.com

София. Столична община (СО) залага на построяването на 12 нови детски градини и изграждането на 4 училищни спортни зали. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова и уточни, че проектите са част от Фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

43 нови групи ще има след откриването на 12-те нови детски забавачки. Всяка група ще може да приеме по 25 деца, обясниха от Столична община.

„Все още имаме училища, в които няма физкултурни салони по различни причини. Залагаме изграждане на спортни зали там, където няма такива. Съборихме спортната зала на 48 ОУ в район Сердика, защото беше опасна. Залага се изграждане на спортна зала както там, така и нов физкултурен салон в 98 начално училище в район Надежда, в 37 СОУ в кв. „Люлин" и доизграждане на физкултурен салон в 149 СОУ в кв. „Овча купел", коментира Фандъкова.

Предвидено е изграждане на детска градина в кв. „Бенковски", в район Сердика за 8 групи, ще бъде осъществено и разширение на детска градина в кв. „Дружба" за 3 групи. Други разширения ще има в Студентски град- за 2 групи, във 2-ро ОДЗ в район Триадица. Ще има нови детски градини в „Кремиковци" и в кв. "Сеславци".

„Това са детските градини в първия проект. За втория проект сме заложили детски градини в кв. „Христо Ботев", в кв. „Кръстова вада", разширение на детската градина в кв. „Княжево", разширение във Владая, нова детска градина за 6 групи в Курило и в кв. „Враждебна", уточни Фандъкова.

„Правителството на Борисов отпусна за 2013 г. 14 милиона лева за построяване на 8 детски градини и 2 милиона лева за изграждането на две спортни зали. От осемте детски градини 4 са вече завършени и в тях е обявен прием за деца, 3 от тях ще са готови до средата на годината, едната се забави заради процедури и обжалване. Беше ремонтирана съществуващата спортна зала в 81-во СОУ и беше изградена нова спортна зала. Довършва се спортната зала в 88-мо СОУ в район Овча купел", подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова. „Надявам се повечето от обектите да могат да бъдат изграждани още това лято", каза още тя.

В проектобюджета са заложени средства за проектиране на разширение на 9-та Френска езикова гимназия, което включва и преместване на физкултурния салон от последния етаж на гимназията, където се намира в момента, в двора на гимназията. Това съобщи заместник-кметът по инвестиции и строителство в СО Ирина Савина. Ще бъде разширени Първа английска езикова гимназия и 133 СОУ „А. С. „Пушкин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай