Фалшиви бандероли в тефтера на Цар Киро

Митничари, данъчни и ченгета били на заплата при ромския бос

Фалшиви бандероли в тефтера на Цар Киро | StandartNews.com

София. Записи за фалшиви бандероли по 4 ст. без холограм и съвсем наподобяващи истинските по 8 ст. с холограм има в тефтера на Цар Киро, който се появи преди дни в нета. Според записките, те били осигурявани от мъжа на действаща митничарка. Фабриката на Цар Киро в село Катуница бълвала контрабанден алкохол с марките на двата най-големи производителя в България. На месечна заплата при ромския бос са били избрани служители от всички ключови отдели на митниците, НАП и икономическа полиция в Пловдив. Те си контактували с ромския бос през турски СИМ-карти, които сменяли през 3-4 месеца. Някои от митничарите били дори използвани в кампанията на БСП през 2009 г. и получавали двойни надници, сочат записките в тефтера. Ваня от НАП получила пък 500 евро, за да направи справка дали в НАП съществува снимка на вилата в елитното пловдивско село Марково. Доказва го една от най-интересните бележки: "Снимка НАП вилата Марково. Спешно!!! Проверка снимки. Ваня - 500 евро". На следваща страница става ясно, че Татяна Лач. на 2 юли е получила 5000 евро, а 2 дни по-късно още 3000 лева. На същата страница е и името на Явор Гечев, срещу коeто стои сумата от 2000 лева и още 500 за канцеларски материали. ГЕРБ също фигурира в тефтерчето, но без суми. Под графата "Май 2009" е записано: "Митница свободна зона среща ??? ГЕРБ /Таня/ и БСП Захари. Да носи за Татяна нов номер - 2000 лв.". Има цял раздел за плащания покрай изборите за БСП, където отново присъства Лачева. Там, според тефтера, хората, ангажирани с набирането на гласове, отново

получават суми между 1000 и 5000 лв.

Твърди се, че скандалният документ е иззет от къщите на Кирил Рашков в село Катуница по време на бунтовете през 2011 г. Много от мъжете от властта казват, че знаят за този тефтер. Според сегашния вицепремиер Цветлин Йовчев тефтерът е бил първо в ДАНС, след това е предаден на ГДБОП. Оттам следите му изчезват. Бившият директор на полицията в Пловдив Тодор Чонов коментира, че бил в полицията, но е бил изпратен във Върховна касационна прокуратура. Впоследствие, според него, е бил "прикачен" към някое от делата на Кирил Рашков за неплатени данъци. От Пловдивската окръжна прокуратура обаче отрекоха там да има подобно веществено доказателство. Имали ксерокопия и издирвали оригинала на тефтера.
За съществуването на тефтера на Цар Киро потвърждава и бившият шеф на митниците Ваньо Танов. Той научил за него от заседание на кабинета през 2011 г., където тогавашният финансов министър Симеон Дянков разказал за находката. Танов се заинтригувал, дори отишъл на среща в ДАНС при служителите, които разполагали с информацията, за да научи имената на митничарите от тефтера и да вземе мерки. Накрая обаче решил, че трябва да им даде възможност да работят оперативно по разкриването на истината и се отказал да пита кои са корумпираните. "Сега разбирам, че тефтерчето не е иззето по надлежния ред. А трябваше за бъде иззето с протокол и да бъде заведено дело срещу неизвестен автор", заяви Ваньо Танов пред Нова тв.
Оттук нататък всичко е отрицание. Замесените по страниците на тефтера митничари -

Татяна Лачева, Димо Боев и Диана Стоянова мълчат

и вдигат мобилните си само на познати. И тримата продължават да работят в пловдивската митница. Лачева е в отдел "Последващ контрол", Боев продължава да вършее акцизите, а Диана Стоянова е в "Митническо разследване и разузнаване". Последната дори била в екипа, който през 2009 г. установил, че дестилерията на Кирил Рашков бълва фалшив алкохол и фабриката била затворена.

Две от най-известните имена от тефтера - зам.-министърът на земеделието Явор Гечев и депутатът от БСП Захари Георгиев, също не искат да си спомнят каквото и да било. Гечев твърди, че е видал Цар Киро само и единствено по телевизията, както него, така и негови роднини. След случая в Катуница през 2011 г. той внесъл при главния прокурор 500 страници, уличаващи Рашков в престъпления. Захари Георгиев отрича въобще някога да е виждал и да познава Кирил Рашков. В тефтера е и името на Димитър Влахов, който допреди няколко месеца е оглавявал служба "Борба с организираната престъпност" в регионалната дирекция на МВР в Пловдив, а сега е директор на ДАНС - Пловдив. Друг полицай в списъка на Цар Киро - Антон Спасов, е началник група в "Икономическа полиция".

"Няма такъв тефтер, не е истински. Няма такива страници", пали се синът на Рашков - принц Ангел. "Не виждате ли, че сумите са сложени с молив, кой човек го прави по този начин, Цар Киро няма връзки с политици и полицаи, иначе нямаше да влезе в затвора", заяви в ефира на Нова тв и дъщерята му Събка. Адвокатът на Кирил Рашков също твърди, че почеркът не е на клиента му, който

правел много правописни грешки

и пишел много грозно, за разлика от записките в тефтера.
Въпросът е защо този интересен документ се появява сега - цели 4 г. след описаните събития в него и над 2 г. след изземването му. Из коридорите на властта коментират, че може да е удар срещу ГЕРБ и Цветан Цветанов, който на практика е покрил сигнала или пък разчистване на сметки вътре в самото БСП. В Катуница пък са убедени, че тефтерът е пуснат от Цар Киро, който така показвал, че контролира хора от властта и държавната администрация на всякакво ниво. "Сега от страниците му "гърмят" хора на ниски позиции. Но появата му е знак, че Цар Киро има тефтер и за хора от високите нива", смятат враговете на ромския бос в Катуница.

Кметът на Садово: Почеркът не е на Рашков

Синът Ангел Рашков никога не е наричал на български баща си татко, а се е обръщал към него на цигански. В тефтера обаче на няколко места имало записано "татко". Това твърди кметът на Садово Димитър Здравков.

Общо 500 страници документи, които са били намерени в една от къщите на Цар Киров в Катуница, са били иззети по време на обиските и са предадени на разследващите органи. Според кмета на Садово, това станало веднага след бунтовете в селото в края на септември 2011 г., но тефтер между документите не е имало. Според запознати вътре са били намерени описани над 100 заверени транзакции за придобивания на акции от различни банкови институции, както и договори за предоставяне на пари към столична финансово-брокерска къща. Имало доста договори, както и такива за пълномощно за извеждане на непълнолетно лице от Северна България. Кметът на Садово лично е видял документите.

Според него почеркът във страниците от въпросния тефтер не бил на Киро. Може да се направи сравнение и с просто око, смята Здравков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай