Фалит тормозел удавения бизнесмен

Фалит тормозел удавения бизнесмен | StandartNews.com

След аферата "Опицвет" Младенов бе на крачка да купи "Кремиковци"

Фирмите му ударили дъното, надявал се на рестарт

47-годишният бизнесмен Кристиян Младенов се е удавил. Това е установила извършената тази сутрин аутопсия в Бургас. Инцидентът със скандалния бизнесмен, който имаше апетити да стане собственик на "Кремиковци", стана в неделя сутрин на ВИП плажа пред хотел "Дюн" в Слънчев бряг. Възможно е преди да се удави, той да е получил някакво неразположение и да е припаднал, но причината за фаталния край е навлизането на вода в белите му дробове след вдишването й, смятат експерти. От управата на "Слънчев бряг север" - един от трите плажа в курорта, са уточнили, че Младенов е припаднал на плиткото, бил е изкаран от спасителите и обдишан, но след това се е влошил в линейката и починал. Днес рано сутринта тялото на бизнесмена е взето от моргата от столична погребална агенция.

Името на Кристиян Младенов се свързва и с една от най-шумните наркоафери в страната - разбитата фабрика за амфетамин край село Опицвет през 1997 г. Там бяха заловени и иззети 300 кг амфетамини и 700 кг прекурсори. Тогава Младенов бе сочен за един от основните й организатори. Младенов бе осъден на 7 г. затвор и глоба от 5 хил. лв., а после наказанието му бе намалено на 5 г. Накрая той бе реабилитиран напълно от Върховния касационен съд (ВКС). Впоследствие ВСС пенсионира съдийката по делото, а

други двама магистрати наказа

След като излезе от затвора предсрочно миналата година, бизнесменът се опита да купи "Кремиковци". Гигантът, гордост на социализма, е обявен в несъстоятелност и вече няколко години един по един активите му се разпродават. Последната мълва за рестарта на "Кремиковци" бе от края на април м.г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на търговското дружество "Крис Мит" да закупи 100% от капитала на компаниите за търговия с черни и цветни метали "Елтрейд Къмпани", "Надин Металс" и "Валпет Консулт". През 2011 г. те купиха активите на фалиралия комбинат за 316 млн. лв. Собствениците на трите компании, които трябваше да бъдат придобити от "Крис Мит", са регистрирани на територията на Британските Вирджински острови. За периода от сключване на сделката до момента бяха нарязани на скрап основни активи на завода - двете доменни пещи, коксохимическото производство и други. От КЗК уточниха тогава, че "Крис Мит" се държи от Кристиян Младенов, който е собственик на 76% от капитала на дружеството. Акционери с по 6% са и бившите служители на предприятието - Петър Лещаров, който е свързан с бившия собственик Валентин Захариев, и главният енергетик Емил Димитров. Регистрацията на фирмата е в столичния район "Надежда". Собствениците на "Крис Мит" имаха амбициозни планове - да се възстанови работата на електропещта, непрекъсната разливка и "Стан 1700". На по-късен етап можеше да бъде пуснат и заводът за студено валцуване на стомана. Младенов, Лещаров и Димитров обаче

не успяха да намерят нужните 160 млн. евро

Поради тази причина активите на комбината все още са собственост на "Елтрейд къмпани", показа справка в Търговския регистър.

Удавеният бизнесмен Кристиян Младенов е бил фалирал, но имал желание да започне бизнеса си отначало, довериха негови познати. Основната фирма на бизнесмена "Крис Мит" ООД е със запор, наложен от банка "Пиреос". Другите му две дружества - "Лъки Къмпани" и "Крис Мит Бионет", са в ликвидация. Предметът им на дейност е бил свързан с външнотърговски сделки. Младенов управлява и неправителствената организация "Сружение Тим Рейсинг Витоша", което активно участва в разработването на европроекти по ОПАК. Преди много години Младенов бе член на управителния съвет на футболния клуб "Локомотив"-София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай