Фал старт на процеса срещу Кела

Връщат делото за доразследване, нарушили му правата

Фал старт на процеса срещу Кела | StandartNews.com

Бургас. Мегапроцесът срещу обвинения в поръчков разстрел Пламен Дишков-Кела тръгна с абсурден фал старт. Още в първото заседание делото бе прекратено и върнато за доразследване в прокуратурата. Причината - допуснати груби процесуални нарушения.

Основният мотив на съда бе, че след екстрадирането на Дишков от Португалия в България разследващите са му предявили документи без да му е осигурен адвокат. Магистратите прецениха, че е допуснато грубо нарушаване правото на защита на обвиняемия и е следвало задължително да му бъде назначен служебен защитник преди да му бъдат връчени процесуалните документи.

След решението на съда цялото дело се връща на фаза досъдебно производство за доразследване. Едва когато бъдат отстранени допуснатите пропуски и нарушения, прокуратурата ще входира повторно обвинителен акт в съда и процесът ще тръгне отначало.

По време на заседанието Пламен Дишков не се яви в бургаския окръжен съд. Той е изпратил собственоръчнo написана молба, в която заявява, че поради влошено здравословно състояние няма физическа възможност да присъства в залата, за което изказва съжаление. Адвокатите му настояха делото да бъде отложено, тъй като клиентът им не присъства. Те изтъкнаха, че след операцията Дишков се е влошил. Той не можел нито да седи, нито да стои прав продължително време. От няколко месеца той се лекува в санаториума на балнео хотел "Поморие". Представени бяха медицински експертизи, които установяват, че действително Кела е в много тежко здравословно състояние.

Съдия Събчо Събев обаче не се трогна от изложените факти и дори препоръча Дишков да бъде върнат в затвора. "Странно е, че състоянието му се влошава. Лекува се в един балнеохотел в Поморие, който е един от най-добрите санаториуми в страната. Вместо да се подобрява, той се влошава. Ако трябва, да бъде преместен в затвора - явно там му е било по-добре", заяви магистратът. Съдът отказа да уважи искането на защитата за отлагане на процеса, мотивирано с отсъствието на Дишков по здравословни причини. В крайна сметка делото все пак бе върнато за доразследване, но с коренно различни мотиви - нарушаване правото на защита на обвиняемия.

Пламен Дишков-Кела е обвинен, че е поръчал убийството на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара, който бе разстрелян в края на 2002 година. Малко след това Пламен Дишков напусна страната, но през 2011 година бе задържан в Португалия и екстрадиран у нас. Решението на португалските власти бе издадено с условието, че на Дишков ще бъде осигурен нов съдебен процес, тъй като в първия не е имал възможност да присъства и да се защити. На това основание Върховният касационен съд отмени издадената задочна присъда срещу Кела, с която той бе осъден на 20 години затвор, и постанови делото да тръгне отначало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай