Евтаназират 80 кози с бруцелоза в Рила

Евтаназират 80 кози с бруцелоза в Рила | StandartNews.com

Болни от бруцелоза кози в град Рила ще бъдат евтаназирани по хуманен начин днес и труповете им ще бъдат закарани в екарисаж. Животните с положителна проба са 80, а стопаните им ще бъдат обезщетени за загубата, съобщи зам. областният управител на Кюстендил Силвия Велкова. От взетите на 4 август проби от 236 животни и от биволите от стадото на първия заболял пастир всичките са отрицателни, а вчера ветеринарите са приключили с вземането на проби от животните в Рила и от днес ще бъдат в животновъдните обекти извън града.

Макар и да нямат симптоми на заболяването доброволно се изследват и жители на Рила, употребявали млечни продукти от животните си . През лабораторията дневно преминават по 40-50 човека, но техните проби се изпращат в лаборатория в София на всеки два дни. До сега проби за изследване са дали около 200 човека. Готови са резултатите на 50 от тях и сред тях с установена зараза от бруцелоза са само 13 човека, които са хоспитализирани.

Вече е локализирано и нелегално внесеното животно за разплод, за което се предполага, че е разпространител на заразата, съобщи още Велкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай