Евродепутат с кампания срещу насилието над жени

Евродепутат с кампания срещу насилието над жени | StandartNews.com

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел стартира поредица конференции по проблема с насилието над жените. Те ще се проведат в рамките на 1 година в различни градове в страната. Инициативата се реализира в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел", Фондация „Общество за справедливост", Фондация „Асоциация Анимус" и Фондация „Български център за джендър изследвания".

Националната кампания е подкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду и еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова.

Инициативата е израз на идеята на Мария Габриел и Жени ГЕРБ за мащабна кампания срещу насилието над жените с цел повишаване чувствителността и информираността на обществото към този сериозен проблем и по-силно ангажиране на отговорните институции.

„Основната цел на поредицата конференции, които ще обединят ангажираните институции и неправителствения сектор, е да очертаем предизвикателствата и изведем препоръки за по-решителни действия за елиминиране на насилието над жените. Темите, които приоритетно ще залегнат в дискусиите, са домашното насилие, ролята на институциите за борба с насилието над жените и за защита на жертвите, трафикът на хора, предприемачеството сред жените като шанс за ново начало, участието на мъжете като защитници на правата на жените. Акцент ще бъде и участието на жертви на насилие, които ще споделят своите истории и насърчат други жени като тях да не се страхуват и говорят за проблема", обясни Мария Габриел.

Специални оранжево-лилави лентички ще бъдат един от символите на кампанията. Цветовете не са избрани случайно: оранжевият цвят е свързан с Международния ден за елиминиране на насилието над жените, а лилавото добавя чувство за ценност, авторитет, сила и смелост. По време на кампанията ще бъде раздаван и специално изработен флаер, включващ горещи телефонни линии за помощ на жертви на насилие, информация за центровете за превенция в съответния град и работещите по проблема местни организации.

Кампанията стартира от Бургас на 19 септември от 10:00 ч. в Културен център „Морско казино". Дискусията ще открият Мария Габриел, кметът на Бургас Димитър Николов и председателите на организациите партньори. Участие ще вземат представители на законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власти, регионални неправителствени организации, ръководители на училища и университети, младежки сдружения и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай