Еврочленки се включват в офанзива срещу социалния туризъм

Само 10 000 българи се гласят за Великобритания, според посланика ни в Лондон

Еврочленки  се включват в офанзива срещу социалния туризъм | StandartNews.com

София. Имигрантите от страните - членки на ЕС, оказват "значително напрежение" върху училищата, здравеопазването и социалните помощи, предупреждават Великобритания и Германия в безпрецедентно съвместно изявление, съобщи бТВ. Двете държави се присъединяват към Австрия и Холандия в искането за прекратяване на необузданото злоупотребяване от страна на туристите за социални помощи с директивата на ЕС за свободното придвижване.

Призивът идва, преди гражданите на Румъния и България да получат свободен достъп до европейския трудов пазар и социална система от 1 януари 2014 г. Британският вътрешен министър Тереза Мей е убедила страните да участват заедно с Великобритания в кампания за по-строги ограничения върху достъпа на имигрантите до помощи и други услуги. Във вторник вечерта страните са изпратили съвместно писмо до Съвета на ЕС, с аргумента, че директивата за свободното придвижване - основен принцип на ЕС, не трябва да е "безусловна". Писмото, призоваващо за действия на срещата на европейските министри на вътрешните работи и правосъдието през юни, предупреждава, че някои градове са "под значително напрежение от определени имигранти от други страни-членки".

Не повече от общо 35 000 българи и румънци ще заминат към Великобритания, е прогнозата на посланиците на България и Румъния в Лондон Константин Димитров и Йон Жинга. Двамата дипломати разкритикуваха прогнозите в британските медии, че 350 000 имигранти се готвят да наводнят Острова догодина.


Двамата дипломати са се явили за изслушване пред комисията по външни отношения в долната камара на британския парламент заради тревогите на британските депутати, предимно консерваторите, че имиграционната вълна ще навреди на страната. Българският посланик посочил, че очакванията за 350 000 имигранти са "бомбастични" и той самият очаква между 8000 и 10 000 българи да отпътуват към Великобритания. Румънският му колега пък предположил, че между 15 000 и 25 000 негови сънародници ще потърсят късмета си на Острова. Жинга казал още, че няма кристално кълбо, но смята, че подобреното състояние на румънската икономика, ниската безработица и достъпните жилища ще ограничат броя на хората, които ще избягат във Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай