Евреите също плачат

Любов и сълзи между гей парада и данъчното

Евреите също плачат | StandartNews.com

Един току-що пристигнал в Израел американец помолил шофьор на такси да го отведе там, където всички евреи плачат. Таксиджията без да се замисли, го откарал пред данъчното. Вицът е доста стар, но през отминалата седмица бе доста актуален. Израелците имаха основателен повод да проливат сълзи, и то точно пред данъчното. Налогът добавена стойност порасна с един процент и достигна 18 на сто. Корекцията мина без масови протести, но с доста скърцане на зъби в тесен семеен и ресторантски кръг. Кръчмарите също имаха повод да благославят властта не съвсем любезно. Заради поскъпването на алкохола клиентите им вече пият по-малко, въпреки че харчат много. Съкрушителният удар се стовари обаче върху пушачите. Едно "Марлборо" достигна космическата цена от близо десет долара.

Видимото поскъпване на живота стана повод народът отново да поклюкарства срещу политиците. Притопляха се някои стари манджи. Отново стана въпрос, че за леглото в самолета на премиера Натаняху са похарчени 139 000 долара, че пак той похапвал сладолед за хиляди шекели на държавна сметка. Въобще политиците, когато и да ги наругаеш, все ще е късно, твърдят изтерзани махленски анализатори. Освен президента Шимон Перес, разбира се.

Любов с цвят на дъгата

Далеч преди 7 юни улиците на Тел Авив бяха на гъсто окичени със стотици пъстри знамена с цветовете на дъгата. Кметът Рон Хулдай призна, че общината е похарчила около два милиона шекера (550 000 долара) за жизнерадостната украса. Мнозина от гражданите на столицата гледаха на тази акция като кражба от собствения им джоб за кауза, която ненавиждаха. Градът се готвеше за петнадесетия ежегоден гей парад. Очакваха 20 000 души "меки" туристи от чужбина.
Когато през 1989 преобразеният в Дана Интернешънъл младеж Ярон Коен спечели конкурса за песен на Евровизията, обратните отпуснаха изтерзаните си души и си позволиха да излязат и масово да празнуват. Така искаха и успяха да натрият носа на ортодоксалните религиозни, които подскочиха до бога заради факта, че певица, променила пола си, представлява държавата им на такова престижно място.

Днес Тел Авив е признат за най-добрия град за гей туризъм в света. Миналия петък след стоте хиляди, които пяха, танцуваха, целуваха и се прегръщаха голи до кръста на огромния градски плаж, имаше хомосексуалисти, лесбийки, бисексуални от Бразилия, Русия. Англия. Там бе и прясното френско гей семейство Венсан и Бруно от Монпелие. Присъстваха министри и дори американският посланик в Ерусалим. Единственият освиркан на купона бе финансовият бос г-н Лапид. Но не за това, че вдигна данъците, а защото е против гей браковете.

Криво да седиш, умно да говориш

Една набързо изпусната необмислена фраза е в състояние да срути кариерата дори на такава високопоставена личност като члена на съдийската колегия Н.Ш. Последващите извинения с нищо не помогнали и той подал оставка. Мисълта, която изяде главата на опитния магистрат, е, че "някои жертви на изнасилване изпитват и удоволствие". Казал го на заседание на апелативната комисия, занимаваща се с бруталното посегателство върху 19-годишна девойка от 13-годишни палестинци. За съжаление изречението за удоволствието попаднало в пресата и нещата станали неуправляеми. Политиците подхванали заклеймяващата си ария, като нарекли съдията безсрамен и безотговорен. После никой вече не можел да го спаси. Дори Натаняху, който също моментално му обърнал гръб.

Етиопия роди Мис Израел

Изглежда странно, но чернокожа красавица победи на неотдавнашния конкурс по красота в Израел. Авторитетното жури даде предимство на Тити Ейнау. Кралицата е родена в Етиопия. Била е съвсем малка, когато родителите й починали. С братята и сестрите дошли в израелския град Натания, където роднини поели грижата за сираците. Тити завършила училище и после казарма, дори останала и на свръхсрочна служба. Наскоро красавицата посетила своята родина. Възторгът от победата й там достигнал точката на кипенето. В Етиопия чаровницата реализирала детската си мечта - да се фотографира с най-известния певец на страната. Авторитетни личности искали да се срещнат с красавицата. Местни момичета я гледали с възторг, убедени, че късметът на Тити може да споходи и тях.
Тити вижда бъдещето си в модния бизнес, като се надява да отвори пътя към подиума и на други свои сънароднички.

Възнаграждение за дълга

Само преди няколко месеца В.Г. се уволни от казармата. Трите години на службата, която всеки израелски младеж счита за дълг и чест, той прекара на една от границите. През това време получаваше по 900 шекела (около 250 долара на месец). Веднага след уволнението в сметката на запасняка постъпиха още около 3000 долара, пари, с които да започне живота си като цивилен. Занапред бившият войник ще разполага с още едни около осем хиляда долара. Тях той може да получи, ако се ожени, купи си жилище или започне да следва. Ако в следващите пет години В.Г. не стори нито едно от тези неща, парите му се превеждат и той може да разполага с тях както си пожелае. Наречете всичко това възнаграждение за дълга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай