Сряда,

Ето къде се мести "Фермата" /Фото/

От: Агенция Стандарт -
28955
Ето къде се мести "Фермата" /Фото/
A
A
A

Новият седми сезон на "Фермата" ще се снима на територията на община Годеч. Тази година мисията на най-обичаното риалити е по-специална. Участниците, които вече са избрани, ще получат отговорната задача да реновират запуснатия манастир "Свети Арахангел Михаил" в село Шума, пише pik.bg.

Светата обител на намира на 40 километра северозападно от София и на 6 км източно от Годеч. Според местни предания, манастирът е основан още през XI в. Бил е разрушаван от турците, а в последствие - възобновен през XIX век, благодарение на местно момче, получило видение за мястото с останките на стар манастир.

Изненада! Участниците във

Днешният храм е построен върху основите на по-стара, значително по-голяма църква. Строежът е продължил от 1861 до 1863 г., а освещаването му е направено през 1864 г. По-късно към църквата са изградени други сгради – жилищна и стопански, с което се е обособил манастирът. С решение № 3107 от 18. IX. 1978 г. на Комитета за култура, Шумският манастир е обявен за паметник на културата с художествено значение.

С днешна дата обаче "Свети Арахангел Михаил" е в почти окаяно състояние. Църквата е що-годе запазена, но едноетажната жилищна сграда и прилежащите й помощни постройки се нуждаят от сериозна реставрация.

Именно това ще е мисията на участниците във "Фермата". След броени дни - на 1 август те заминават на тримесечно заточение край Годечкото село Шума.

В момента за нуждите на продукцията се асфалтира черния път от махала "Рекето" до манастира.

Миналата есен участниците в риалитито, продуцирано от Иван Христов и Андрей Арнаудов, сбъднаха мечтата на фермера Андрей. За тринайсет седмици героите от предаването успяха да превърнат една почти гола поляна в полите на Витоша в кътче, в което да се съхраняват автентични български породи и в което живее българският дух.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички