Неделя,

Ето какво трябва да направите веднага с монитора на компютъра

От: Рачо Рачев -
354
Ето какво трябва да направите веднага с монитора на компютъра
A
A
A

Средно от 6 до 7 часа на ден прекарваме пред екрана на компютъра, и за да не развалим зрението си с този режим на работа, трябва да бъдем на разстояние 50-60 сантиметра от монитора, пише РИА Новости.

„Поставете екрана на компютъра право пред себе си. Горният край на екрана трябва да е на нивото на вашата зрителна линия. Разстоянието от очите ви до монитора трябва да бъде около 50-60 сантиметра. Ако работите върху лаптоп или таблет с диагонал на екрана 10-12 инча, тогава разстоянието може да бъде равно на разстоянието от лакътя до палеца, или средно 40-45 сантиметра", обяснява офталмологът Сергей Хомяков.

Той отбеляза, че през последните години много внимание се обръща не на нивото на осветеност, което е стандартизирано, а на спектралния състав на светлината.

„Нашият орган на зрението е еволюирал в условията на естествения спектър на бялата светлина, който се образува след преминаването на слънчевата светлина през атмосферата. Съответно най-ергономичните източници на светлина са максимално близки до естествения спектър. Индексът на светлинната пулсация е не по-малко важен - трябва да изберете лампи с нулева пулсация - именно с този вид осветяване очите и зрителната система като цяло се уморяват най-малко", добавя лекарят.

Той уточнява, че когато става дума за източници на изкуствена светлина, на тези критерии отговарят индукционните лампи, лампите с нажежаема жичка и някои съвременни LED лампи. Източникът на светлина при работа на компютъра трябва да бъде като фон, разсеян. Светлинният поток, излъчван от 60-ватова лампа с нажежаема жичка или нейния съвременен еквивалент, е напълно достатъчен. Това е около 600 лумена.

"Когато четете и работите на компютър, най-важният фактор е фонът, от който човек чете. Оптималният фон на лист хартия трябва да е жълтеникав, да има контрастни черни букви. Днес огромното количество информация, включително текстова, хората получават посредством екраните на монитори, чийто цвят на фона може да се регулира. Например, вечер е по-добре да четете при „топла“ светлина, а пациентите с настъпили промени в лещата по време на четене ще се чувстват по-комфортно с по-студена светлина, която съдържа повече сини лъчи“, съветва Хомяков.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички