Ето го най-смъртоносният чаровник в света

Котката джайра има уникални умения

Ето го най-смъртоносният чаровник в света | StandartNews.com

Тя е висока между 20 до 40 сантиметра и тежи 200 пъти по-малко от средностатистическата лъвица.

Въпреки това чернолапата котка, още наричана джайра, е най-смъртоносната котка в света. За една нощ тя успява да хване повече плячка, отколкото един ягуар може да улови за шест месеца, макар че статистически е най-малкият вид котки, които обитават Африка.

Малкият размер не бива да ви бърка - джайра е истинска машина за убиване.

Шарката ѝ я прави трудно различима в африканските нощи, а теглото допълнително спомага за това - зрелите индивиди тежат до максимум 3 килограма. Козината на джайра е много плътна, за да я предпазва в студените нощи, а под черните райета е златиста, бежова, но може и светлокафява.

Чернолапата котка всъщност живее само в три африкански държави - Намибия, Боцвана и ЮАР, и причината е, че тя обича местности с висока трева, изобилие от видове птици и без обилни валежи.

Местните обаче обичат да се шегуват, че тази котка може да свали и жираф, ако реши.

Джайра никак не обича жегите, затова през деня обикновено спи в леговището си, а през нощта може да върви повече от 40 минути в търсене на плячка.

Котката се храни с големи насекоми и птици, като за нея истински деликатес са изпадналите от гнездата малки пиленца. Може да скача на до два метра височина, което е впечатляващо за размера ѝ.

Ако не е в размножителен период или не се грижи за малки котета, джайра живее сама и старателно маркира територията си - това важи както за мъжките екземпляри, така и за женските. И двата пола са стриктно териториални и не допускат "гости" при себе си, пише webkafe..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай