Ето го най-скъпият развод на Острова

Шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум ще плаща над 500 млн. паунда обезщетение

Ето го най-скъпият развод на Острова | StandartNews.com

Разводът на принцеса Хая Бинт Ал-Хюсеин и шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум бе финализиран и определен за най-голямото подобно дело в британската юридическа история. Върховният съд на Обединеното кралство присъди днес еднократно споразумение от 550 млн. лири на 47-годишната Хая, дъщеря на бившия крал на Йордания, Хюсеин, съобщи BBC.

Тя е най-младата от шестте съпруги на шейха. В сумата влизат разходите за поддръжка на два имота за няколко милиона лири - един до лондонския дворец Кенсингтън, както и основната ѝ резиденция в Егам, Съри.

Предвидени са и значителни средства за "бюджет за сигурност", както и почивки, заплати за бавачка, разходи по бронирани превозни средства за семейството, както и разходи за обгрижване на понита и други домашни любимци.

Съдът е постановил обезпечение за двете ѝ деца от 5,6 милиона лири годишно. Дъщеря им е на 14 години, а синът им на 9. Те трябва да бъдат осигурени с 290 милиона лири като наследство.

Принцеса Хая избяга от Дубай във Великобритания с децата си през 2019 г., заявявайки, че се страхува за живота си, след като разбра, че шейх Мохамед преди това е отвлякъл две от другите си дъщери - Шейха Латифа и Шейха Шамса - и ги е върнал обратно в Дубай против волята им.

72-годишният шейх Мохамед отрече отвличанията - въпреки решението на Върховния съд от 2020 г., според което те по всяка вероятност са верни. Той публикува стихотворение, наречено "Ти живя, ти умря", с което се смята, че заплашва принцесата, след като открива, че тя има връзка с бившия си бодигард от британската армия.

Принцеса Хая продължила да получава заплахи, след като се премести във Великобритания, от сорта "можем да се свържем с вас навсякъде" и оттогава е похарчила огромни суми, за да подсигури сигурност, от страх, че децата ѝ ще бъдат отвлечени и върнати обратно в Дубай.

Върховният съд постанови тази година, че шейх Мохамед е хакнал незаконно мобилните телефони на принцеса Хая, нейните бодигардове и юридическия ѝ екип. Това станало с помощта на инвазивен шпионски софтуер, наречен "Pegasus", който заразява телефоните и е произведен от израелската фирма "NSO Group". 

Шейхът каза, че наследствените ценности, подарени на бившата му съпруга по време на брака, ще ѝ бъдат изпратени. Те включват балетни обувки, подарени й от световноизвестните танцьори Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай