Ето ги вълшебните плодове, които ви пазят здрави

С подчертано антиоксидантично действие

Ето ги вълшебните плодове, които ви пазят здрави | StandartNews.com

Плодовете имат антиканцерогенно влияние, а някои от тях се открояват с особени заслуги в тази област.

Кои са плодовете с най-мощно антиканцерогенно действие?

Нарът е плод с изключително висока концентрация на антиоксиданти. Това го прави един от най-добрите в борбата с рака. Той има мощно противовъзпалително и антиканцерогенно действие, които дължи именно на антиоксидантите в състава си. В нара се съдържат флавоноиди и танини, които имат доказано антираково въздействие. Заради тях нарът е един от най-препоръчителните и здравословни плодове, които можете да изберете за диетата си.

Гроздето също е много богато на антиоксиданти. То съдържа ценни вещества в семките си, които имат полезно действие в борбата с рака на кръвта или левкемията. В гроздовите семки се съдържат етерични масла, които имат свойството да потискат растежа на ракови клетки и развитието на ракови формации.

Ананас

Ананасът съдържа множество полезни вещества, борещи се с рака. Сред тях са антиоксиданти, фибри, много витамини. Едно от най-ценните вещества, имащи положителен ефект в превенцията на рак е бромелаин. Това е вид ензим, който предотвратява уврежданията в клетките и потиска предпоставките за образуване на ракови изменения.

Ябълки

Ябълките са много полезен плод, който не само има положително въздействие в превенцията на рак, но са чудесно средство в борбата със сърдечносъдовите заболявания и диабета. Пектинът в тях намалява холестерола, контролира кръвната захар и спомага за намаляването на риска от възникване на рак. Те са богати и на фибри, които имат подобно действие.

Киви

Кивито е един от най-богатите на витамин С плодове. Витамин С е много мощен антиоксидант, който не само е важен за функциите на имунната система, но и е определящ фактор за това дали клетките ще се делят правилно. Именно заради тази своя функция витамин С е важен за намаляване на риска от рак, пише

Горски плодове

Горските плодове са първенци по съдържание на антиоксиданти. Те се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали в тялото, причиняващи възпаления и ракови изменения в клетките. Горските плодове са и бедни на захари, което ги прави една от най-добрите противовъзпалителни храни, полезни в превенцията на диабет, пише Глас Нюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай