ЕС дава 18 млн. за отчуждения

ЕС дава 18 млн. за отчуждения | StandartNews.com

Брюксел ще отпусне 18 млн. лв. за отчужденията на терени по трасето на бъдещата Северна скоростна тангента на София, каза регионалният министър Лиляна Павлова. Строителството на Околовръстното ще струва 180 млн. лв., а според правилата на ЕК имаме право да получим 20% от стойността за отчуждения, обясни зам. регионалният министър Деница Николова. Според сметките на МРРБ за цялостното отчуждение на земите са нужни 25 млн. лв.

Изграждането на Околовръстния път на София се бави именно заради спорове със собствениците за оценката на земите им. Затова и проектът е най-големият от 25-те високорискови за програмата, обясни Павлова. Първоначално терените бяха оценени за одържавяване при средни цени от 20 ст. на кв. Сега искаме от МС мандат за сключване на индивидуални споразумения със собствениците при стократно по-големи цени от 20 лв. на кв., каза Павлова. Част от хората обаче все още отказват да приемат и тази сума.

В момента се водят съдебни дела от собствениците, но практиката показва, че близо половината се печелят от Пътната агенция и хората получават първоначално предвидените за терените суми след предложеното увеличение, затова и част от хората са склонни да сключат извънсъдебни споразумения. Проектът е рисков и защото част от делата за земите са насрочени от съда за септември 2015 г., а за да не загуби страната ни средства, отсечката трябва да е готова през октомври.

380 млн. лв. от Брюксел са рискови

Следващата седмица ще стане ясно каква част от 106-те милиона евро, които има риск да загуби страната ни по ОПРР за тази година, ще бъдат спасени, каза още Павлова. Тя допълни, че 25-те рискови проекта са на обща стойност около 380 млн. лв. Освен Северната тангента такива са проектите за Ларгото, за широколентов достъп, за туристически атракции и деинституционализация, обясни Павлова. За да не се загубят средства, има и подготвени резервни проекти - за градска среда на стойност 55 млн. лв., градски транспорт - 30 млн., здравеопазване - 20 млн., и социална инфраструктура - 20 млн. За да се гарантира безпроблемното изпълнение на бъдещи проекти, по-бързото и качественото им осъществяване, от следващата година ще бъдат въведени типови договори за строителство, надзор и достъпност на услуги, допълни Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай