Елизабет II посрещна Байдън в Уиндзор /Фото/

Американският президент пристигна в дома на монарха след края на срещата на Г-7

Елизабет II посрещна Байдън в Уиндзор /Фото/ | StandartNews.com

Кралица Елизабет II посрещна в Уиндзор американския президент Джо Байдън и съпругата му Джил. Двойката пристигна в дома на монарха с президентския хеликоптер от Корнуол след края на срещата на Г-7 и пиха чай с кралицата. 

Пред журналисти след чая при кралицата Байдън разказа, че тя го разпитвала за Путин и Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Президентът беше изключително щедър на похвали към монарха. "Тя бе изключително любезна, имахме страхотен разговор, много дълъг. Не мисля, че ще се обиди, но тя ми напомняше за моята майка", сподели президентът след визитата в Уиндзор, продължила около час. След края на визитата си Байдън отпътува за Брюксел, където утре ще участва на срещата на върха на страните от НАТО, а в сряда предстои разговор на четири очи с руския президент Владимир Путин в Женева.

Елизабет II бе домакин на официалния прием, даван в чест на лидерите от Г-7. Това бе първа голяма изява за кралицата след кончината на съпруга й принц Филип. На приема Елизабет II за първи път се срещна с Джо Байдън, откакто той встъпи в длъжност като президент на САЩ. Предишната им среща е била през 1982-а, когато Байдън е бил сенатор. 

Президентът на САЩ и съпругата му Джил обаче допуснаха протоколен гаф. Двамата пристигнаха на срещата на върха на Г-7 по-късно от кралицата на Великобритания. Правилата предвиждат, че членовете на кралското семейство трябва да пристигнат последни и да напуснат събитието първи. Всички гости са длъжни да се съберат преди появата на кралицата. Двойката Байдън обаче пристигна само няколко минути след като там бяха Елизабет II, принц Чарлз и принц Уилям и техните съпруги. Въпреки това забавянето на американския лидер не се отрази на настроението на монарха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай