Елизабет II – 68 години на трона

Церемонията по коронясването й е била гледана от 27 милиона британци

Елизабет II – 68 години на трона | StandartNews.com

Кралското семейство отбелязва 67 години от коронясването на Елизабет II. Тя наследява трона на 2 февруари 1952-а след смъртта на Джордж VI, но е провъзгласена за кралица над година по-късно, както повелява традицията. По случая от Двора споделиха в социалните мрежи интересни факти и снимки от специалния ден през 1953-а.

Елизабет II e коронясана в Уестминстърското абатство на 27 години, а церемонията трае три часа. Събитието е историческо, защото за първи път се предава на живо по телевизията, като само на Острова събира 27 милиона души пред екраните.

Златната церемониална каляска, която е превозвала Елизабет II и Филип, е била теглена от осем сиви коня – Кънингам, Тови, Ноа, Тедър, Айзенхауер, Снежанка, Типерари и Мъкрири. Принц Чарлз, който тогава е бил на 4, е получил красива персонализирана покана с илюстрации. Той е бил първото дете, видяло коронясването на майка си. Принцеса Ан не е присъствала, защото била прекалено малка. След церемонията Елизабет II се е върнала в Бъкингам и поздравила развълнуваната публика от балкона си. Роклята й за случая е по дизайн на покойния Норман Хартнел. В специалния ден кралицата е носила три корони – диадемата на Джордж IV, короната на Сейнт Едуард и Императорската държавна корона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай