Електронен запор сваля 30 пъти таксите за длъжниците

Електронен запор сваля 30 пъти таксите за длъжниците | StandartNews.com

София. Да се въведат в практиката електронните запори на банковите сметки, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители. Идеята е банкови сметки да може да се запорират със съобщение до трезорите по интернет. Това ще доведе до падане на таксите за граждани и бизнес около 30 пъти.

В момента за налагане на запори във всички банки таксата е 540 лв., а с въвеждането на електронните запори тя ще бъде 18 лв., казват от КЧСИ. Частните съдебни изпълнители се застъпиха за въвеждане на фалит за граждани. Ако това бъде направено след широко обсъждане и анализ на плюсовете и минусите от чуждестранния опит, би могло да се стигне до положителна промяна за гражданите, посочват в своя позиция от КЧСИ. Камарата настоява и за въвеждането на принципа на пропорционалност на изпълнението съобразно размера на дълга.

"Още с образуване на изпълнителното дело взискателят може дори за дълг от 1 лв. да насочи изпълнението срещу имот на значително по-висока стойност. Частният съдия изпълнител е длъжен да изпълнява способа, посочен от кредитора", посочват от камарата. Тяхното предложение е да се пристъпва към неипотекиран имот само като крайна мярка след изчерпване на всички други възможности. Частните съдебни изпълнители искат и промени, които да стимулират банките да кредитират публичната продан на имущество. Това ще увеличи участниците в търговете и ще вдигне цената на имотите. Предлага се и да се разшири кръгът от действия на съдебния изпълнител, които могат да бъдат обжалвани пред съда, включително и оценките на имотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай