Експертът се произнесе! Защо кашлицата се изостря винаги вечер

Думите на доктора

Експертът се произнесе! Защо кашлицата се изостря винаги вечер | StandartNews.com

По принцип заболяванията, които причиняват интензивна кашлица, която се усилва вечер, са сърдечна недостатъчност, възпаление на дихателните пътища, алергии, бронхиална астма.

Д-р Себащиао де Оливейра Коща обяснява защо кашлицата се засилва вечер. 

Освен горните неразположения, има и характеристики, определени от начина на живот и професионалните дейности на човека. Например, всеки знае израза „кашлица на пушач“, който се характеризира с отделяне на вискозни храчки. По-малко известен е „лекторският ларингит“, който е придружен от непродуктивна суха кашлица. Това състояние е познато на учители, певци и представители на други професии, които изпитват големи натоварвания върху гласовия апарат.

Една често срещана причина е синдромът на постназалното изтичане (поток на слуз от носната кухина надолу по задната част на гърлото). Това не е толкова заболяване, колкото комбинация от симптоми. Но в напреднало състояние може да доведе до развитие на хронични форми на фарингит, ларинготрахеит, бронхит и пневмония.

Ако редовно страдате от вечерно-нощна кашлица и задух или поради лош сън се чувствате слаби сутрин, консултирайте се с лекар. Хроничните заболявания обикновено протичат без температура, диагнозата може да се определи от тона на сухата кашлица и вида на храчките, когато е влажна.

Как да се избавим от кашлицата през нощта?

За да разрешите проблема с нощната кашлица, трябва да идентифицирате и премахнете причините за нея. Важна е хигиената на съня в широк смисъл.

Първо, трябва да изберете правилната възглавница. Главата не трябва да се отмята назад: в това положение слюнката ще изтече в назофаринкса и ще причини симптоми на постназално изтичане.

Второ, трябва да поддържате комфортна температура и влажност в помещението. Желателната температура е 20-22 градуса. Влажността зависи от сезона: в студено време е 30-45%, през лятото 30-50%. Според санитарните стандарти влажност 65% или повече е неприемлива.

Трето, има съвременни лекарства за кашлица, които могат да се използват при суха и при мокра кашлица. Те са под формата както на разтвори, така и на таблетки. Съществуват универсални лекарства, подходящи за лечение както на възрастни, така и на деца от тригодишна възраст. Всеки компетентен медик може да ви насочи към тях.

Вечерна кашлица

Кашлицата вечер и през нощта без симптоми - например без температура, засяга много хора. И ако високата температура е признак на остра респираторна вирусна инфекция и може да посочи причината за заболяването, то, при безсимптомна кашлица е важно да се определи източникът на проблема. Фактори, на които лекарят ще обърне внимание по време на прегледа, са:

- наличие или липса на храчки;

- вид на храчките при мокра кашлица;

- тембър на кашлицата при суха кашлица;

- час на денонощието, когато се появява кашлицата, и нейната интензивност.

Как да облекчим кашлицата през нощта?

Понякога е добре да се направи лек масаж на гърдите. Важно е да поддържате оптимална температура и влажност в стаята. Нормалното ниво на влажност на въздуха е 50-60%, температурата на въздуха в помещението зависи от възрастта. За кърмачета това е 23-24°C, тригодишните деца се чувстват комфортно при 18-19°C. За юноши температурата на въздуха може да се повиши до нормата за възрастни от 20-22°C.

За да намалите вероятността от алергии към прах и животински косми, трябва да извършвате мокро почистване на стаята 2-3 пъти на ден и редовно да я проветрявате.

Съвременните комбинирани лекарства за суха кашлица регулират активността на кашличния център и имат противовъзпалителен ефект. При мокра кашлица те имат бронходилататорен ефект, облекчават възпалителните процеси и предотвратяват образуването на вискозни храчки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай